Hlavní obsah

Vichřice si v Česku vyžádala dvě oběti

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, mra, toh, pno

Sobotní vichřice zabila ve Středočeském kraji dva lidi. Dopoledne zabil spadlý strom jedenáctiletou dívku v Líbeznici u Prahy. V Sadské na Nymbursku spadly zase na osmdesátiletého muže plechy ze střechy.

Článek

Dívku zabil strom u místního hřbitova. Záchranáři bojovali skoro hodinu o její záchranu, dítě ale podlehlo vážným poraněním hlavy a hrudníku.

Záchranáři se o neštěstí u líbeznického hřbitova dozvěděli po půl desáté dopoledne. Na místo ihned vyrazila zdravotnická posádka, policisté a hasiči. Záchranáři z Neratovic byli na místě do deseti minut.

Okamžitě po příjezdu začali záchranáři s život zachraňujícími úkony. „Oživovali dívku přibližně 45 minut, ale bohužel se jim nepodařilo obnovit její základní životní funkce,“ řekla Nina Šeblová ze středočeské záchranné služby.

Dívka podlehla podle záchranářů mnohočetným poraněním, nejvážnější byl úraz hlavy a hrudníku.

Česko postihl silný vítr, další nápor se čeká v neděliAutor: ČTK

Mrtvý muž byl farář

Také muž v Sadské zemřel na místním hřbitově. "Záchranáři bohužel nemohli pomoci přibližně osmdesátiletému muži, který zraněním na místě podlehl," řekla Novinkám mluvčí středočeské záchranky Nina Šéblová.

Středočeský policejní mluvčí Pavel Truxa řekl, že podle výsledků vyšetřování šel farář zkontrolovat, zda vítr na hřbitově nezpůsobil nějakou škodu. Přitom si potřeboval dojít na záchod, ukryl se proto za kusem plechu. Ten na něj zřejmě poryvem větru spadl. Policie se přiklání k verzi, že muž pravděpodobně zemřel na infarkt, protože minulý týden prodělal dva srdeční záchvaty. Příčiny jeho úmrtí by měla objasnit pitva.

Další problémy v Praze

Šest rodin z domu v Malkovského ulici v pražských Letňanech muselo v sobotu dopoledne opustit dům. Vítr poškodil nástavbu na domě, která se nyní buduje. Hasiči museli evakuovat kolem čtyř desítek lidí. Další desítky lidí musely opustit areál někdejšího cukrovaru v Čakovicích, kde vichr rovněž poškodil střechy tamních budov.

Z nástavby panelového domu vítr utrhl asi třetinu střechy. Její část z domu visí a hrozí, že spadne také. "Poryvem větru se konstrukce zřítila a poškodila osobní automobily," řekl vyšetřovatel hasičů Josef Hyršl. Evakuováni byli lidé z posledních dvou pater desetipatrové budovy. Nikomu se nic nestalo. Lidé našli dočasné útočiště v základní škole v Tupolevově ulici. Majitel domu jim podle starosty Ivana Kabického nabídl náhradní ubytování v hotelech.

"Staticky je dům naprosto v pořádku," řekl ČTK městský statik Petr Macháň. Lidé byli podle něho vystěhováni kvůli tomu, že hrozí zřícení části střechy a také kvůli tomu, že v případě deště by byly horní byty vyplaveny.

:. V ulici Malkovského v Praze Letňanech strhl vítr střechu.

Stav bývalého cukrovaru je podle Macháně horší. V areálu je řada budov s různými provozy a ubytovnou pro dělníky. Z některých vítr podle statika odnesl střechu s celým krovem, z dalších plechovou krytinu nebo tašky. Podle ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše muselo areál opustit kolem šesti desítek lidí.

"Celý areál bude do pondělí uzavřen," řekla čakovická starostka Alena Samková. Škody budou muset řešit majitelé areálu, dodala.

Hasiči měli v Praze jen za dopoledne 47 výjezdů, podle pracovníků je intenzita největší na severu a severovýchodě metropole - Letňany, Čakovice, Satalice, Horní Počernice či Líbeznice. Většinou šlo o popadané stromy a krytiny ze střech na silnice a ploty.

V Dolních Počernicích na budovu dětského domova spadl strom. Nikomu se nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám