Hlavní obsah

OBRAZEM: Při požáru bulharského vlaku zemřelo osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Nejméně osm cestujících zahynulo a dalších devět utrpělo zranění při požáru, který v noci na pátek vypukl ve vlaku na severozápadě Bulharska. Úřady původně informovaly jen o třech obětech, ale při prohlídce dvou vyhořelých vagónů se našla další těla.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Vyšetřovatelé u vyhořelých vagónu bulharského vlaku

Článek

"Mrtvých je osm a vyšetřování pokračuje. Oběti dosud nebyly identifikovány," uvedl v bulharském rozhlase vyšetřovatel Georgij Iljev. Mezi oběťmi je nejméně jedno dítě. Devět osob bylo zraněno. Čtyři lidé, včetně jednoho policisty, kteří se přiotrávili kouřem, museli být hospitalizováni. Pěti dalším stačilo ošetřit lehčí zranění.

:. Záchranáři odnášejí jednu z obětí požáru vlaku v Bulharsku.foto: Reuters/Stoyan Nenov

Hořet začalo poblíž nádraží Červen Brjag v lůžkovém a lehátkovém voze vlaku, který jel ze Sofie do Kardamu. Příčina požáru dosud nebyla určena, ale nejspíše se v jednom kupé vznítily záclony od rozbité lampičky. Oheň pak zachvátil celý třetí vagon v soupravě. Vozy za ním se železničářům podařilo odpojit, čímž předešli rozšíření požáru, totéž se jim však nepovedlo u druhého vagónu, který také vzplál.

Ve vlaku o devíti vozech cestovalo na 150 lidí. V obou vagónech, které zachvátily plameny, bylo podle ministerstva dopravy 62 cestujících.

:. Vyhořelé vagóny bulharského vlaku foto: Reuters/Stoyan Nenov

"Všechno se to odehrálo velice rychle, oheň se bleskově rozšířil. Utíkali jsme z vlaku bosí, někteří lidé skákali z oken ve spodním prádle," vylíčila v televizi situaci jedna z cestujících Marina Novačevová. Podle ní byly v celém vlaku jen tři hasící přístroje, z nichž fungoval jediný.

:. Vyšetřovatel ve vyhořelém vagónu foto: Reuters/Stoyan Nenov

Ředitel drah Oleg Petkov tvrdí, že se železničáři snažili zvládnout plameny za pomoci pěti přístrojů, ale nepodařilo se jim požár uhasit, protože oheň se šířil velice rychle. Podle něj dráhy dodržely požární předpisy a že železničáři zasahovali profesionálně. Vagóny sice byly více než čtvrtstoletí staré, nicméně zdárně absolvovaly všechny kontroly; polovina z bulharských vagonů je starší 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám