Hlavní obsah

O víkendu přijde nejsilnější vítr od orkánu Kyrill

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek varování před silným větrem, který zemi zasáhne o víkendu. Poryvy větru mají být nejsilnější od loňského řádění orkánu Kyrill. V Plzeňském a Jihočeském kraji také výrazně stoupne povodňové ohrožení.

Článek

Vítr bude zesilovat postupně během noci na sobotu až na 55 km/h, s nárazy až kolem 126 km/h. Na hřebenech hor dosáhne vítr ojediněle rychlosti až 144 km/h.

V noci na neděli vítr přechodně zeslábne, ale znovu zesílí během dne, kdy v nárazech bude dosahovat až 125 km/h. V neděli večer vítr zeslábne.

Povodňové ohrožení

Nástup větru je spojen s pohybem hluboké tlakové níže, která se do Česka dostane přes jižní Skandinávii. Očekává se proto nárůst srážek až na 15 milimetrů, na horách ojediněle až 40 milimetrů.

Podle meteorologů stoupne v Plzeňském a Jihočeském kraji výrazně povodňové ohrožení. Pro kraje Pardubický, Královéhradecký a Liberecký platí podle meteorologů povodňová pohotovost.

Čeká se prudké ochlazení

Ranní teploty se o víkendu a v pondělí budou pohybovat mezi 7 až 1 stupněm, odpoledne vystoupí na 4 až 11 stupňů.

Od úterý vpadne nad české území velmi studený arktický vzduch. Noční teploty budou až do čtvrtka klesat 0 až –5 stupňů, přes den nevystoupí výš než mezi 0 až 5 stupňů.

Srážky v nížinách budou smíšené, od středních poloh a na horách sněhové.

Březen bude průměrný

Březen bude teplotně i srážkově průměrný. Právu to řekla v pátek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

"I když o víkendu bude v nížinách vichřice a na horách orkán, bude ještě poměrně teplo a ranní i odpolední teploty budou nad nulou. Od úterka ale dojde k výraznému ochlazení a v noci bude až minus pět, přes den kolem nuly,“ řekla meteoroložka s tím, že na horách připadne 20 cm sněhu.

Jak má být po jednotlivých dekádách?
Od 1. do 10. března oblačno se srážkami, na horách sněhovými. Ranní teploty zpočátku 4, postupně –4, denní teploty zpočátku 11, později 0 až 4 a koncem období –2 stupně.
Od 11. do 20. března oblačno až polojasno, místy déšť, na horách sněžení, ranní teploty zpočátku –2, pak 0 až 4, denní 4 až 10 stupňů.
Od 21. do 31. března se očekává oblačno až polojasno, ranní teploty 6 až 1, denní 4 až 9, postupně až 16 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám