Hlavní obsah

O blobu na Letné se nerozhodlo, Kaplický mluví o žalobě

PRAHA
Aktualizováno

V Praze se ve středu sešel tým národní knihovna, tedy skupina čítající experty z řad právníků, architektů a památkářů, politiky a zástupce zainteresovaných subjektů. Členové se rozhodli počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Architekt Jan Kaplický uvedl, že pokud nedojde k dohodě, zváží žalobu k mezinárodnímu soudu.

Článek

Primátor Pavel Bém (ODS) se po jednání tvářil spokojeně, uvedl, že tým svoji práci prozatím končí a počká až na závěr Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Primátor tlumočil stanovisko části právníků, že existuje riziko, že by bez rozhodnutí úřadu každý z neúspěšných uchazečů mohl ČR žalovat.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek zůstává podle svých slov optimistou a věří, že po rozhodnutí bude možno postupovat dál dle zákona o veřejných zakázkách. Na dotaz, kdy by bylo možné očekávat rozhodnutí ÚOHS, řekl: "Čas je drahý, doufám, že to budou maximálně týdny nebo měsíce."

:. Primátor se bojí právních aspektů, ředitel NK Ježek zůstává optimistou

Kaplický hrozí odstpupením od projektu

Silně rozladěný opustil jednání Kaplický, který nebyl spokojen s „nezávěrem" skupiny. „Je to jen další výmluva, primátor Bém vyhlásil válku Národní knihovně," řekl s tím, že si Praha a celá ČR "uřízla šílenou mezinárodní ostudu". Potvrdil, že zváží žalobu na Prahu u mezinárodního soudu.

:. Model Kaplického knihovny v reálných barvách

"Řekl jsem primátorovi, že pokud antimonopolní úřad nerozhodne do jednoho měsíce, pak od toho odstoupím,“ uvedl. Primátor, prezident a vláda podle něj nemají zájem na tom, aby se Národní knihovna v Praze vybudovala.

Ježek a Kaplický přicházeli na jednání v dobré náladě. Oba věřili, že středeční schůzka týmu knihovna již bude poslední. „Musím být optimistou. Věřím, že nakonec budeme mít knihovnu, kterou nám bude svět závidět,“ řekl novinářům Ježek.

Jan Kaplický (vlevo) a Vlastimil Ježek u modelu Národní knihovny. Foto: PRÁVO-Michaela Říhová

Kaplický byl o úspěchu jednání přesvědčený o něco méně. „Když to nedopadne, máme ještě Brno, Budějovice...,“ řekl v narážce na města, která již vyjádřila o jeho projekt knihovny zájem.

Bém: důležité jsou právní aspekty

Zastánci Kaplického návrhu se obávají, že pracovní skupině jde hlavně o to, aby celá kauza kolem kontroverzní stavby „vyšuměla“ do prázdna. To přitom hned po prvním setkání týmu všichni jeho členové rázně odmítli a současně odhadovali, že vše bude vyřešeno do konce minulého roku. Od té doby se ale řešení situace stále odkládá.

Bém (ODS) v úterý zopakoval, že peníze na výstavbu knihovny nejsou. "Nicméně to v této chvíli neřešíme, důležitější jsou právní aspekty věci,“ dodal.

:. Kaplický zvažuje, že se kvůli blobu obrátí na soud

Reklama

Výběr článků

Načítám