Hlavní obsah

Policie dopadla bosse kalábrijské mafie

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Po více než dvacetiletém pátrání dopadla italská policie dalšího mafiánského bosse na útěku - Pasquale Condella (57), hlavního kmotra zločineckého gangu 'Ndrangheta, kalábrijské odnože mafie.

Článek

Condello, kterému jeho věrní přezdívali Il Supremo (Nejvyšší), byl zatčen v pondělí večer v jednom bytě ve svém rodném městě Reggio Calabria. Je podezřelý mj. z vražd, obchodování s drogami a nelegálního držení zbraní. V minulosti byl za své zločiny odsouzen v nepřítomnosti ke čtyřnásobnému doživotí.

Zadržení Condella se odehrálo jako ve filmu: po několikaměsíčním sledování řady mafiánů a jejich pomocníků obklíčila asi stovka karabiníků dům ve čtvrti Pellaro, kde policie kalábrijského bosse tušila. Třicet příslušníků zásahového komanda poté vtrhlo do druhého patra, kde se Condello ukrýval se třemi dalšími komplici, mj. i se svým synem.

„Condello, oblečený do velmi elegantního značkového oděvu, si počínal jako opravdový šéf 'Ndranghety. Nekladl žádný odpor, ačkoli byl ozbrojen. Ani se nepokusil zbraň použít. Také ostatním nařídil, aby zůstali v klidu,“ řekl šéf policejního zátahu Giampaolo Ganzer, podle nějž ale Condello tvrdil, že „nemí s mafií nic společného“.

Condellův gang představuje jeden z nejdravějších zločineckých klanů. Jeden z vyšetřovatelů prohlásil, že například bývalé šéf sicilské mafie Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, dopadený na jaře 2006 po více než čtyřicetiletém pátrání, byl proti Condellovi „úplný diletant“. Naprosto dokonalý byl prý například jeho systém šifer založený na zvláštní terminologii, zkratkách a přezdívkách.

„Je to zatím poslední kapitola mimořádně úspěšného tažení spravedlnosti proti organizovanému zločinu. Pasquale Condello byl v kalábrijské mafii skutečné číslo jedna,“ komentoval úspěch policie ministr vnitra Giuliano Amato.

Kalábrijská 'Ndrangheta podle expertů zastínila svou mocí a bohatstvím sicilskou mafii natolik, že se dokázala zmocnit obchodu s kokainem mezi Kolumbií a Evropou.

Condello byl na útěku od roku 1988, kdy se mu podařilo dostat z věznice po složení kauce v řádu desítek miliónů tehdejších italských lir. Policie jej podezřívá, že si objednal vraždu bývalého šéfa státní železnice Lodovika Ligata. Ten byl zabit při atentátu v létě 1989. „Zavražděním Ligata pověřil Condello svého důvěrníka a zabijáka Peppe Lombarda, který dnes spolupracuje s justicí,“ napsal list La Repubblica.

Condello byl po prvním výslechu dopraven vrtulníkem do věznice mimo kalábrijský region. „Zdál se být ve velmi dobrém stavu a vypadal velmi elegantně,“ popsal situaci jeden z vyšetřovatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Sicílii zatkli špičky mafie

Italská policie zatkla v pondělí na Sicílii čtyři vysoce postavené šéfy mafie. Je mezi nimi i "kápo všech kápů" Salvatore Lo Piccolo, který stojí od loňska...

Výběr článků

Načítám