Hlavní obsah

Klaus nepodporuje uznání Kosova

– PRAHA
Novinky, aš, vm, Novinky

Prezident Václav Klaus se v Nedělní partii na Primě postavil chladně k uznání Kosova, které v neděli plánuje vyhlásit nezávislost. Zdůraznil však, že zahraniční politiku má na starosti vláda, ta se chystá Kosovo uznat. Proti je naopak opoziční ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Zahraniční politiku dělá vláda, když bych seděl s ministrem zahraničí, s předsedou vlády a ministrem pro Evropu , tak bych v rámci dialogu říkal: Nespěchejme, nedělejme to, není to potřeba,“ uvedl Václav Klaus. Podle něj ale oni postupují opačným směrem. Česká republika patří k zemím, kteří se přiklánějí k uznání Kosova.

Ve stanovisku ministerstva zahraničí bere Česká republika deklaraci nezávislosti na vědomí. "Za klíčové pro dosažení politické a bezpečnostní stability v regionu považujeme závazek zajištění demokratického a multietnického Kosova, včetně ochrany kulturních a historických památek, práv menšin, vytváření podmínek pro návrat uprchlíků. Česká republika je připravena postupovat při uznávání Kosova v koordinaci s ostatními členskými státy EU," uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo.

„Neskáčem nad tím nadšením. Budeme se radit v EU o možnostech společného postupu,“ řekl vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Velké státy EU jsou s USA dohodnuty, že Kosovo uznají brzy, menší státy zatím nikoli, popsal situaci Vondra. Nezávislost je podle něj očekávaná záležitost, musíme být realisté. "Je třeba Srbsku pomoci a jednat racionálně, jedeme do Bruselu se domlouvat na společném postupu," dodal Vondra.

ČSSD je proti uznání Kosova

Jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova je podle sociálních demokratů nezodpovědné a předčasné. Nepovede podle nich ke zvýšení stability na Balkánu ani k posílení evropské bezpečnosti, řekl Jiří Paroubek. "Vyzvali jsme všechny ústavní orgány České republiky, aby jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova nepřijaly," uvedl Paroubek.

Uznání nezávislosti jihosrbské provincie by podle něj odporovalo rozhodnutí sněmovny, ve kterém stojí, že řešení statutu Kosova má vycházet ze závěrečného aktu KBSE z roku 1975 a rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek označil Vondrova slova za ironická. Bombardování Kosova bylo podle Zaorálka pochybná akce. „Nakonec to mohla být spíše akce ve prospěch jednoho etnika, kosovských Albánců,“ řekl. Nezávislostí Kosova se nic nevyřeší. Jedno etnikum bude mít dva státy - Albánii a ještě Kosovo, řekl Zaorálek.

Klaus varoval před dominovým efektem

Klaus vysvětloval, proč je proti uznání nezávislosti Kosova. „Myslím si, že je to unikání rozhodnutí v Evropě. Nestalo se ještě od druhé světové války takové rozhodnutí, rozhodnutí o hranicích státu. Může to mít bezprecedentní důsledky, může to mít domino efekt, mohou i jiné části jiných států dospět k názoru, že jim to nevoní ve větším státu.“

Je to jeden z důvodů, proč už předem odmítli uznat nezávislost Kosova Rumunsko a Kypr. Skepticky se k němu staví i Itálie a Španělsko, které má potíže s baskickými separatisty.

USA ale zastávají názor, že Srbsko ztratilo morální právo na vládu nad Kosovem, když použilo brutální sílu proti kosovským Albáncům za vlády někdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče. I tehdy ale Klaus letecké útoky NATO proti Jugoslávii ostře kritizoval.

Anketa

Podporujete uznání nezávislého Kosova?
Ano
24,8 %
Ne
67,7 %
Nemám názor
7,5 %
Celkem hlasovalo 17164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásí nezávislost v neděli

Kosovo vyhlásí nezávislost v neděli. Oznámil to kosovský premiér Hashim Thaci v sobotu novinářům po zasedání parlamentu. Deklarace o nezávislosti Kosova...

Výběr článků

Načítám