Hlavní obsah

Vražda Milady Horákové je promlčena, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Soud s prokurátorkou v procesu s Miladou Horákovou, Ludmilou Brožovou-Polednovou, nebude pokračovat. Vrchní soud v Praze označil vraždu Horákové z roku 1950 za promlčenou. Českému rozhlasu Radiožurnál to řekl advokát Brožové Vladimír Kovář.

Článek

Brožová byla loni v listopadu odsouzena za podíl na justiční vraždě k osmi letům vězení. Odvolala se, a tak kauza putovala k vrchnímu soudu. Ten o odvolání minulý týden rozhodl na neveřejném jednání. Rozsudek je pravomocný.

Čekalo se, že případ buď vrátí městskému soudu, nebo trestný čin, který měla Brožová spáchat, označí za promlčený. Brožové je nyní 86 let.

"Pokud Vrchní soud sám rozesílal své rozhodnutí stranám sporu, znamená to tedy, že sám v té věci rozhodl. Tedy že případ nevrací k nám, ale že vše nasvědčuje tomu, že stíhání paní Brožové-Polednové zastavil,“ řekl Právu soudce Petr Braun z Městského soudu V Praze, který Brožové původně uložil osm let.

Podobně soudy postupovaly v roce 2002 v procesu s Karlem Vašem, který byl jako prokurátor obviněn z účasti na vraždě generála Heliodora Píky v roce 1949. Vrchní soud jeho odvolání taktéž zastavil kvůli promlčení.

Prokurátorka lidu

Brožová se podle obžaloby během procesu s Horákovou jako jedna z prokurátorů dopustila napomáhání k několikanásobné vraždě. V kauze vystupovala jako "prokurátorka lidu" a sama později řekla, že byla přesně instruována, co má říkat.

Horáková, někdejší poslankyně za národní socialisty, byla popravena 27. června 1950, jen několik týdnů po skončení zinscenovaného procesu. Spolu s ní skončili na popravišti další tři lidé - Jan Bouchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl. Další dostali doživotní tresty či desítky let vězení.

Reklama

Související články

Prokurátorka Horákové dostala osm let

Městský soud v Praze vynesl ve čtvrtek vůbec první verdikt nad jedním z hlavních účastníků procesu s političkou Miladou Horákovou. Na lavici obžalovaných...

Výběr článků

Načítám