Hlavní obsah

Prvním vítězem volebního superúterý je republikán Huckabee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči v USA začali rozhodovat o nominacích mezi demokraty a republikány na prezidentské volby. Prvním "vítězem" se mezi republikány stal bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee. Ve státě Západní Virginie dostal 52 procent hlasů. V primárních volbách během úterý (noc na středu SEČ) rozhodne 24 států.

Článek

Rozhodují i velmi lidnaté státy jako Californie, New York, Illinois, New Jersey, Missouri nebo Georgia.

Huckabee v Západní Virginii porazil Mitta Romneyho, který získal 47 procent hlasů. Huckabee prošel ve druhém hlasovacím kole. McCain, který zatím byl mírným favoritem, dostal pouhé jedno procento hlasů.

Mezi republikány se kromě bývalého baptistického kněze Huckabeeho, který nepatří mezi favority, ale je spíše černým koněm, chtějí o křeslo prezidenta ucházet i guvernér státu Massachussets Mitt Romney a senátor za Arizonu John McCain. Volební úterý by mohlo rozhodnout, který z nich má šanci republikánskou nominaci nakonec získat.

Mezi demokraty je souboj těsný mezi senátorem za stát Illinois Barackem Obamou a bývalou první dámou USA Hillary Clintonovou.

Výsledky většiny hlasování budou známy mezi jednou a druhou hodinou v noci středoevropského času.

Reklama

Výběr článků

Načítám