Hlavní obsah

Yahoo prý chce utéct Microsoftu a spojit se s Googlem

Vlastníci portálu Yahoo zvažují, že nevyužijí nabídky Microsoftu, který chce Yahoo koupit. Yahoo by se místo toho spojil s Googlem. Vedení Yahoo údajně považuje nabídku Microsoftu v hodnotě 44,6 miliardy dolarů (777,5 miliardy Kč) za podhodnocenou.

Článek

Management Yahoo by tak obnovil jednání, která s Googlem o alianci vedl před několika měsíci, sdělil jeden zdroj. Druhý uvedl, že Yahoo kontaktovala celá řada firem z médií, technologického sektoru, telekomunikací i financí, o žádné alternativní nabídce se však neví.

Microsoft ve svém dosud nejodvážnějším pokusu o akvizici v pátek nabídl převzetí Yahoo po 31 dolarech za akcii. Yahoo na krok Microsoftu uvedla, že její správní rada nabídku vyhodnotí. V interním sdělení šéfové Yahoo v pátek uvedli: "Chceme zdůraznit, že nebylo učiněno absolutně žádné rozhodnutí; na rozdíl od toho, co se někteří lidé snaží naznačovat, rozhodně nezačíná žádný proces integrace".

Vedle Googlu existuje pro Yahoo již jen málo přirozených partnerů, kteří by mohli vstoupit do nabídkové války s Microsoftem. Podle analytiků by spojení Yahoo s Googlem nemohlo být schváleno antimonopolními úřady, protože by v oboru internetového vyhledávání a reklamy vytvořilo prakticky monopol.

Google prý volal Yahoo

Podle webové stránky listu Wall Street Journal generální ředitel Googlu Eric Schmidt zavolal šéfovi Yahoo Jerry Yangovi, aby mu nabídl pomoc proti Microsoftu. Podle analytiků však může snaha Yahoo najít alternativního partnera být motivována pouze cílem donutit Microsoft ke zvýšení nabídky.

Microsoft, který je největší světový výrobce softwaru, podal nabídku na Yahoo právě proto, aby mohl začít účinně konkurovat stále mocnějšímu Googlu, jehož podíl na lukrativním trhu vyhledávání přes internet dosáhl již 77 procent. Yahoo je na tomto trhu druhý se 16 procenty a Microsoft sice třetí, avšak daleko vzadu s podílem 3,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám