Hlavní obsah

TEST: Svět kapesních počítačů

Právo, Novinky, Ondřej Grym, mas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I miniaturní notebook je často příliš velký a do kapsy se nevejde. Uživatel přesto chce mít všechny své kontakty, poznámky, hudbu nebo videa u sebe. Jeho problém může vyřešit šikovný počítač do kapsy, jinak také PDA.

Foto: Novinky

HTC TyTN II - drahý, nicméně schopný pomocník.

Článek

PDA (Personal Digital Assisant) je mobilní přenosné zařízení v ceně od několika tisíc do zhruba dvaceti tisíc korun. Všechny modely obsahují programovou výbavu k plánování schůzek, k uložení kontaktů a dalších informací o osobách.

Nedílnou součástí počítačů do dlaně je pokročilý operační systém. Nejčastěji narazíme na produkty Microsoftu (různé mutace softwaru Windows Mobile), dříve byly hojně zastoupeny aplikace konkurenčního výrobce Palm.

Budoucnost PDA
Před pěti lety se předpokládalo, že vládu ve světě mobilní komunikace převezmou chytré mobilní telefony (smartphone). To však ještě neplatí. Za komunikátor dnes označujeme PDA s GPRS modulem, který jej umožňuje používat jako plnohodnotný telefon. I takový iPhone společnosti Apple je jen jakousi evoluční hříčkou zařízení typu PDA. Ta se zkrátka přizpůsobují a podlepotřeby přibírají nové a nové funkce. Velmi populární jsou přístroje integrující GPS navigační systém. Dříve prosazované telefony typu smartphone proto přechází spíš do polohy zábavních zařízení (MP3 přehrávače, fotoaparáty), zatímco opravdové pracovní nástroje jsou komunikátory – PDA, kterým nikdo nevěřil. Z hlediska budoucnosti osobní asistenty přežijí jako manažerské a pracovní telefony nesoucí s sebou potřebná data. Zkratka PDA pravděpodobně zmizí, ale koncepce zůstane.

Zařízení rozumí formátu MS Word a Excel. Díky tomu lze vytvářet dokumenty rodiny Office nejen v PDA a přenášet je do osobního počítače, ale i naopak – z PC do handheldu, který jim rozumí a na své obrazovce je správně zobrazí.

Synchronizace a internet

Výměna dat s osobním počítačem je velmi důležitou schopností všech handheldů. Díky tomu lze synchronizovat nejen e-mailovou schránku s PDA, ale také všechny kontakty nebo soubory, které chceme mít „v kapse“ a neustále po ruce.

Synchronizace automaticky proběhne po připojení kapesního počítače k PC. Většina modelů se během této doby i dobíjí.

Osobní počítače si bez všudypřítomného internetu pomalu nedokážeme představit. Také PDA jsou díky světové pavučině mnohem schopnější. Pomocí klávesničky (integrované nebo virtuální – písmena se vyťukávají přes dotekový displej) z nich není těžké odeslat například e-mail nebo si povídat s druhou osobou přes takzvaný instant messenger (ICQ, MSN, atd.).

Ke světové síti se kapesní PC připojují buď přes mobilní telefon, nebo, což je mnohem zajímavější, přes vlastní SIM kartu, kterou si nesou některé lepší modely v bříšku. Přístroje pak fungují stejně jako „chytrý“ mobil a můžeme z nich klidně volat.

Multimédia

Internet je nevyčerpatelným zdrojem programů pro PDA. Na síti najdeme vše od softwaru pro zpracování videí, textu po nejrůznější hry, přičemž nechybějí ani takové pecky jako DOOM nebo simulátory muzejních počítačů Atari či Spectrum.

Handheldy lehce nahradí jakýkoliv multimediální přehrávač. S MP3 soubory si rozumějí jedna radost, umějí také přehrávat video. Oblíbené jsou i díky možnosti číst knihy v elektronickém formátu. Pokročilejší typy obsahují GPS modul a jsou tak šikovným satelitním navigátorem, který mimo polohu uživatele na mapě určí také jeho rychlost.

Vznik PDA
Označení Osobní digitální asistent (PDA) použil poprvé v roce 1992 mluvčí společnosti Apple při příležitosti představení zařízení Apple Newton. Newton ovšem nepatří mezi typické představitele kapesních počítačů, ty v raných dobách zastupovalaspolečnost Palm. S rokem 1996 se na svět začal drát operační systém Windows CE, který díky lepší synchronizaci se stolními Windows postupně přebral Palmu zákazníky. Od té doby se u PDA příliš změn neodehrálo, pouze se zvětšila kapacita paměti, zrychlily procesory a přidala komunikační rozhraní BT či WiFi. Koncepce zůstala stejná. (mas)

Pokrok stírá rozdíly

Všudypřítomná miniaturizace dovoluje vložit do počítačů do dlaně dříve nemyslitelný balík technologií. Ovšem neplatí to jen pro PDA. To samé můžeme říci o moderních mobilních telefonech, které také suplují přehrávače, organizéry nebo levné videokamery a jež rovněž pohání vyspělý operační systém.

Nebude proto trvat dlouho a stávající křehká hranice mezi chytrými mobily, handheldy, ale také kapesními navigacemi bude nadobro smazána.

Testované přístroje

HP iPAQ 114 Classic Handheld (8500 Kč)foto: Novinky

Hewlett-Packard je tradičním výrobce kapesních počítačů. Mezi jeho nejnovější kousky se řadí model iPaq 114 Classic. PDA dostalo od sudiček 256 MB flash paměti, systém doprovodil výkonný procesor. Tenkému produktu s hmotností 115 gramů vytýkáme prehistorické rozlišení dotekového displeje (320 x 240 bodů). Pro zápisky nebo sledování videí je to sice dostačující hodnota, zklame však při procházení webových stránek. Potěší podpora bezdrátového rozhraní WiFi a Bluetooth a přítomnost slotu pro paměťové karty typu SD/MMC.

Hewlett-Packard je tradičním výrobce kapesních počítačů. Mezi jeho nejnovější kousky se řadí model iPaq 114 Classic. PDA dostalo od sudiček 256 MB flash paměti, systém doprovodil výkonný procesor. Tenkému produktu s hmotností 115 gramů vytýkáme prehistorické rozlišení dotekového displeje (320 x 240 bodů). Pro zápisky nebo sledování videí je to sice dostačující hodnota, zklame však při procházení webových stránek. Potěší podpora bezdrátového rozhraní WiFi a Bluetooth a přítomnost slotu pro paměťové karty typu SD/MMC.Klady: nepříliš drahý, přesto slušně vybaven

Zápory: nízké rozlišení displeje

Reklama

Výběr článků

Načítám