Hlavní obsah

Soud recidivistovi potvrdil 8,5 roku za znásilňování prostitutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil trest 8,5 roku vězení dvaačtyřicetiletému recidivistovi Miroslavu Glaserovi za znásilnění a vydírání plzeňských prostitutek. Muž, v Plzni známý jako fantom prostitutek, se odvolal proti listopadovému rozsudku Okresního soudu Plzeň-město. Soud jeho odvolání zamítl a zpřísnil formu výkonu trestu na věznici se zvýšenou ostrahou.

Článek

Glaser byl už v minulosti za znásilnění odsouzen na 6,5 roku. Trest mu vypršel v červnu 2006. Po návratu z vězení v trestné činnosti pokračoval. Podle obžaloby oslovil v listopadu 2006 na Domažlické třídě postávající pětadvacetiletou ženu, aby mu za úplatu poskytla sex. Prostitutku odvedl do bytu, kde ji s břitvou v ruce nutil, aby se oholila a odříkávala modlitby. Pak ji donutil k souloži. Podobný scénář opakoval i s další ženou, kterou se pokusil znásilnit.

Fyzicky zaútočil na matku dvou dívek ve věku 15 a devět let, které s ním nějaký čas bydlely v jedné místnosti. Všechny tři nutil, aby před ním chodily nahé, vyhrožoval jim zabitím. Sám před dívkami onanoval. Matku dívek fyzicky napadl. Musely sledovat také to, jak před nimi souloží s prostitutkou, kterou si přivedl.

Mstily se mi za to, že nedostaly zplaceno, trvá na svém Glaser

Glaser násilí na ženách popřel a své tvrzení zopakoval i před odvolacím soudem. Ženy se mu prý chtěly výpovědí mstít za to, že jim za sex nezaplatil. Výpovědi jsou podle jeho slov zmanipulované. Upozorňoval i na jejich rozporuplnost.

Odvolací soud mu však neuvěřil. Podle předsedy senátu jsou rozpory nepodstatné. Ženy vypovídaly přesvědčivě a tak, že vše skutečně prožily. Jedna z poškozených byla dokonce kvůli špatnému zdravotnímu stavu vyslýchána mimo jednací síň prostřednictvím audiovizuální techniky.

Žalobce požadoval přísnější trest

Státní zástupce pro něho požadoval přísnější trest a také změnu typu vězení. Glaserovi navrhl místo věznice s ostrahou nejtvrdší typ vězení, věznici se zvýšenou ostrahou. Protože byl muž souzen jako zvlášť nebezpečný recidivista, hrozilo mu vězení v rozmezí od šesti let a čtyř měsíců do téměř 11 let. Žalobce požadoval více než původně uložených 8,5 roku.

"Okresní soud správně vycházel z výpovědí, obžalovanému neuvěřil. Jeho výpověď je účelová, motivovaná snahou vyhnout se trestu," uvedl dnes předseda senátu Jiří Šilhavý.

Trest uložený v polovině sazby je podle něj odpovídající, není důvod ho měnit. Naopak zmírňující typ vězení, které Glaserovi uložil okresní soud pro dobré chování během výkonu předcházejícího trestu, senát změnil.

Podle znalců netrpí Glaser žádnou duševní chorobou ani sociální deviací. Resocializaci ale překáží jeho osobnost. Vyznačuje se bezcitností, radikalismem, nepřizpůsobivostí. Za znásilnění prostitutky už byl souzen. Pokusu o znásilnění se dopustil v roce 1983, poté v roce 1985 znásilnil stopařku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám