Hlavní obsah

Máte doma geniální dítě?

Právo, Jan Rychetský

Zatímco školáčci v první třídě opakovali slabikářové „máma mele maso“, četla si znuděná Daria pod lavicí noviny. Dostala za to od učitelky černý puntík. Trápila se. Teď navštěvuje soukromou školu Cesta k úspěchu a je šťastná. Tady může frčet podle vlastních schopností a nikdo ji nebrzdí.

Foto: Profimedia.cz

Nadané děti jsou častým terčem šikany průměrných žáků.

Článek

Škola pro nadané děti je v Česku raritou a najdete ji v základce na pražských Petřinách. V podstatě jde jen o dvě třídy, které spíše připomínají velký dětský pokojíček s lavicemi. Jednu třídu okupují prvňáčci, do druhé chodí starší děti (nejvýše čtvrťáci), které mají individuální program. V ní se učí i devítiletá Daria Veselá.

„V normální škole to bylo strašný. Když jsem něco řekla, dostala jsem hned několik domácích úkolů navíc. Tady si s námi učitelky povídají a všechno děláme společně,“ libuje si Daria. Právě se spolužáky kreslí, jak má vypadat hrad. „Tady bude brána, studna, spižírna, hlavní sál, tajný východ…“ hraje si na středověkou architektku. Říká se tomu projektové vyučování.

Škola hrou

„Nadané děti odmítají autority. Živě se o všechno zajímají. Když si na něco přijdou samy, lépe si to pak pamatují. A my je v tom individualismu podporujeme. Učitel zde působí spíše jako rádce než mentor. Když někdo zlobí, všichni se poradíme, jak to řešit. Děti se třeba samy dohodly, že se bude sprosté slovo trestat pěti dřepy,“ vysvětluje zdejší ředitelka Lenka Maštalířová.

Jinak se tady děti učí podle běžného vzdělávacího plánu z klasických učebnic. Kdo je se studiem hotov, může si odfrknout a pak se pustit do dalších úkolů nebo si chvíli hrát. Prostě takový dozorovaný chaos. Každý školáček si prý své povinnosti plní a ještě se nestalo, aby někdo lajdačil.

V učebně první třídy mají právě češtinu. Na koberci leží na hromádce obrázky se slabikami a děti je přikládají tak, aby z nich vytvořily co nejvíce slov. Stejným způsobem pak počítají příklady.

„Baví mě tahle matematika. Kvůli obrázkům se to dá dobře spočítat A učitelky jsou dobrý,“ mudruje šestiletý Tom Kamín a správně přikládá šestnáctku k devět plus sedm.

Testy z rozumu

Na chodbě visí pozvánka na dětskou party. A na ní pár hrubek, což není zrovna dobrá vizitka pro geniální děti. „Když se řekne nadané děti, neznamená to, že jsou ve všem dokonalé. Některé děti vynikají v matematice a přírodopisu, jiné zase v jazycích. Nerovnoměrný vývoj je běžný. Jedná se o takzvanou dvojí výjimečnost,“ dodává jednatel školy Stanislav Svoboda. Léta se o koncepci hádal s ministerstvem školství, až jeho projektu dalo zelenou.

Právě nyní začíná na škole výběrové řízení pro příští prvňáčky. A jak se pozná, že je dítě nadané? „Projdou testem inteligence. Jde o neverbální test, který je pak individuálně zpracováván psychologem. Ten navíc pozoruje, jak se při vyplňování dítě chová, jestli ho to baví, zdali není unaveno, a pak vše vyhodnotí,“ popisuje Maštalířová s tím, že letos přijmou osm kluků a stejně děvčat. Měsíční školné činí 2900 korun.

Klinický psycholog Jiří Tyl, který testy zpracovává, uvádí: „Neurověda objevila, že mozek nadaných lidí se do patnácti let vyvíjí pomaleji. Proto mimo oblast nadání zaostávají. S tím měl problémy i Albert Einstein. My se jim zde můžeme věnovat v plné míře.“

Tyto děti prý skvěle zvládají matematické příklady, zajímají se o vesmír, znají latinské názvy rostlin, ale nedokážou si třeba zavázat tkaničku od bot. Na normálních školách se proto stávají terčem posměšků a šikany.

Kde rodičům poradí

Jestliže rodiče pozorují na svém dítěti určité odlišnosti, měli by se obrátit na psychologa. Ten by měl zjistit, v čem je dítě nadané, anebo poradit kontakt na specialistu.

Jestliže rodiče pozorují na svém dítěti určité odlišnosti, měli by se obrátit na psychologa. Ten by měl zjistit, v čem je dítě nadané, anebo poradit kontakt na specialistu. Jedinou samotnou základní školou určenou pro nadané děti je Cesta k úspěchu. Sídlí v Šantrochově ulici v Praze 6 (www.skoladetem. cz).

Nadanými dětmi se zabývají i některá občanská sdružení. Například Společnost pro talent a nadání vedená PhDr. Evou Vondrákovou (www.talent-nadani.cz) nebo Centrum nadání (www.centrumnadani. cz). Posledně zmíněné sdružení vytvořilo seznam škol, které se snaží nadané děti podporovat:

PRAHAZŠ Petřiny Sever, Praha 6; ZŠ nám. Curieových, Praha 1; FZŠ Trávníčkova 1744, Praha 13; ZŠ Květ. vítězství, Praha 4–ChodovÚSTECKÝ KRAJ ZŠ Maršovská, Teplice; 2. ZŠ Zahradní, Chomutov; 1. ZŠ Krátká, Klášterec nad Ohří
JIHOČESKÝ KRAJ ZŠ Máj II., České BudějoviceKARLOVARSKÝ KRAJ soukromá ZŠ a Gymnázium Mánesova, Sokolov
LIBERECKÝ KRAJ ZŠ Vrchlického, LiberecKRAJ VYSOČINA ZŠ a MŠ Košetice; ZŠ O. Březiny, Jihlava
ZLÍNSKÝ KRAJ ZŠ Sýpky, Kroměříž; ZŠ Malenovice – tř. Svobody, Zlín; ZŠ Mariánské nám., Uherský Brod; ZŠ Bratrství Čechů a Slováků, Bystřice pod Hostýnem; ZŠ Zachar, KroměřížJIHOMORAVSKÝ KRAJ ZŠ Křídlovická, Brno; ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ, Znojmo; ZŠ Úvoz 55, Brno
OLOMOUCKÝ KRAJ FZŠ Hálkova, Olomouc

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout šikanu ve škole

Dle statistik se každý pátý žák na našich školách setkal s nějakou formou šikanování. Tento jev navíc již zdaleka není doménou středoškolských učilišť....

Výběr článků

Načítám