Hlavní obsah

Tipy na zkrášlení zahrady

Právo, Eva Hyprová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimním čase mají milovníci zahrad často dlouhou chvíli, protože v této době na zahradě opravdu nejde nic dělat. Ale nenudí se, protože právě v zimě plánují tu a tam malá vylepšení i velké změny na příští rok.

Článek

Klasická zahradnická literatura sice poskytuje rady, jak nikdy nezahálet, ale i ty se již většinou týkají pouze péče o půdu, jak co kde zrýt, pohnojit, ochránit před mrazem apod.

Klasická zahradnická literatura sice poskytuje rady, jak nikdy nezahálet, ale i ty se již většinou týkají pouze péče o půdu, jak co kde zrýt, pohnojit, ochránit před mrazem apod.

Když už je opravdu všechno na zahradě zmrzlé, měli bychom alespoň opravovat nářadí, brousit motyčky, měnit násady a chystat se na jaro. A když naše zahrada zapadne sněhem, můžeme se oddat sladké nečinnosti, přivřít oči a trošku snít, vzpomínat, prohlížet si snímky ze zahrady a plánovat.

Plánujeme s rozvahou

* Když už přemýšlíme, jak co kde vylepšit, přebudovat a vysadit, neměli bychom zapomenout na to, jak naše záměry budou vypadat za pár let.

* Při malém zahradním plánování se také vyplatí, když si ujasníme, která místa na našem pozemku by měla být zajímavá na jaře, co a kde bude kvést v plném létě a kde se budeme na podzim těšit z barevnosti listů.

* Je dobré vědět, že nám zahrada v blízkém okolí domu přinese největší uspokojení tehdy, můžeme-li do ní z domu bez překážek vstoupit, obsáhnout ji pohledem, jelikož jde o venkovní obytný prostor.

* Je praktické, když centrální prostor bude tvořit celistvá travnatá plocha, která bude po obvodu osázena pásem dřevin spolu s trvalkami a každoročně dosazovanými letničkami. Platí jednoduchá zásada: v popředí mají být rostliny nízké a teprve za nimi vysoké trvalky. V obrazových publikacích, třeba o anglických zahradách, najdeme množství báječných příkladů. Patrně vrcholem zahradnického umění je květiny barevně sladit a dosáhnout toho, aby v jednotlivých obdobích roku vždy na zahradě něco kvetlo.

Pravidla jemných proměn

* Dřeviny a keře, jehličnaté i listnaté, bychom měli nepravidelně střídat a dbát na pestrost siluet či tvarů.

* Mezi kulovité keře umístíme sloupovité jalovce nebo túje.

* Kořením zahrady jsou zákoutí a detaily. Místa, v nichž nalézáme klid, posedíme a můžeme se rozhlédnout, aniž bychom pleli, kypřili a okopávali. Můžeme si prohlížet, třeba alpinky nejen na skalce, ale i v nádobách nebo v korytech.

* Potěšení nám udělají také bonsaje, japonské miniaturní zahrádky, kameny, zajímavý kořen nebo jiná přírodnina přivezená z výletu.

* Při plánování bychom měli pamatovat na to, že je příjemné mít blízko u vchodu domu a vstupu do zahrady vysázeny první posly jara, např. talovíny, které kvetou ještě ve sněhu, šafrány, nízké kosatečky a koniklece.

* Podobně je milé mít u míst na posezení nebo pod okny vonící kvetoucí druhy, jako např. klasickou bílou vonnou lilii, vysoké floxy, pivoňky, zimolez, na suchých místech zase levanduli, dobromysl, tymián nebo pelyněk.

* Příjemná zákoutí si nelze představit bez pergoly, která nemusí plnit pouze funkci stínidla, ale měla by spíše navodit pocit uzavřeného, intimního prostoru. Výhodné stanoviště pro posezení je takové, kde v létě snídáme a kde svítí slunce jen ráno, naopak po poledni je v tomto místě přívětivý stín na odpolední čaj. Také je užitečné mít na zahradě prostorný stůl, u něhož se obědvá a kde se dá posedět s přáteli, pochopitelně s tím souvisí i místo na grilování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám