Hlavní obsah

Americká auta budou muset být ekonomičtější

WASHINGTON

Americký kongres v úterý schválil zákon, který donutí automobilky produkovat ekonomičtější vozy. Spotřeba musí klesnout, na jeden galon (asi 3,8 l) bude muset vůz ujet 35 mil (56,3 km), což je o 40 procent více než dosud. Jde o první zákon zavazují automobilky k zvýšit ekonomiku vozů přijatý po 32 letech.

Článek

Zákon byl přijet dolní komorou Kongresu, Sněmovnou reprezentantů 314 hlasy proti stovce. Senát jej již schválil minulý týden. Prezident George Bush je připraven zákon okamžitě podepsat.

Zákon nejen nutí výrobce ke snížení spotřeby vozů, ale také rozhodl o šestinásobném zvýšení produkce biolihu do roku 2022. Zavádí také nové úsporné standardy pro osvětlení a pro vládní a obchodní budovy.

„Je to volba mezi včerejškem a zítřkem“, v energetické politice uvedla předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, které se o zákon zasazovala.

Opoziční republikáni zákon podpořili

Část republikánů zákon kritizovala, protože nezdůrazňoval nutnost zvýšit domácí produkci ropy a zemního plynu. Demokraté ale upřednostňovali nefosilní paliva, aby se omezila produkce skleníkových plynů. Nakonec se ale 95 republikánů se k zákonu připojilo. Jak řekl republikán John Dingell, který dlouho hájil zájmy automobilového průmyslu, protože je z Michiganu, zvyšuje to úspornost od „žárovek po lehké nákladní auta“.

Automobilky přitom opakovaně napadaly plánované zostření ekonomiky provozu s tím, že omezí šíři nabídku vozů pro spotřebitele a ohrozí to zaměstnance v automobilovém průmyslu. V posledních letech jsou americké automobilky ve ztrátě, zavírají některé své závody propouštění zaměstnance.

Zpočátku byl proti zákonu i americký prezident s tím, že by dal přednost tržním nástrojům, ale pak obrátil.

Automobilisté ušetří za benzín

Podle demokratů nový zákon ušetří motoristům, kteří si koupí nové vozy, mezi 700 až tisícem dolarů ročně za benzín, což je zvlášť důležité v době, kdy cena ropy vzrostla na téměř sto dolarů za barel. Měl by vést ke snížení americké spotřeby ropy o 4 milióny barelů denně do roku 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám