Hlavní obsah

Policie provedla zátah na piráty na strahovských kolejích

– PRAHA • Aktualizováno

Policisté provedli v úterý na studentských kolejích na pražském Strahově zátah na počítačové piráty. Při akci Premiéra zadrželi v celé republice sedm osob. Dva zadržení skončili ve vazbě.

Foto: Novinky

Na strahovských kolejích je pirátství dlouhodobý problém.

Článek

Hodnotu komerčního softwaru provozovaného piráty policie odhaduje na desítky miliónů korun.

Podle pražské policejní mluvčí Evy Miklíkové na akci spoupracovali kromě policistů z Prahy i lidé z České Lípy, Brna, Přerova a Písku. "Společně odkryli skupinu osob, tzv. počítačových pirátů, kteří se podíleli na provozu PRE FTP Topsite, která byla umístěna právě na strahovských kolejích," řekla Miklíková. Lidé, kteří na FTP měli přístup z něj mohli stahovat filmy či hudbu.

Kromě softwaru policisté zadrželi i paměťová média, na nichž byly desítky terabajtů dat.

Zátah podle Miklíkové vyprovokovala Mezinárodní asociace hudebního průmyslu.

Podle policistů šlo o první zásah proti tzv. "warez scéně". Na ní působí skupiny lidí, kteří prolamují bezpečnostní kódy k programům, filmům na DVD či hudebních nosičích. Ty pak dál poskytují přes FTP server k dalšímu kopírování, například přes sítě peer-to-peer (P2P).

Jeden zátah už proběhl

Na strahovských kolejích, kde bydlí převážně studenti ČVUT, proběhla policejní razie už letos v srpnu. Tehdy policisté zabavili dva počítače s pirátskými kopiemi softwaru, hudby a filmů. Z těchto počítačů se data šířila do výměnných sítí mezi milióny běžných uživatelů internetu.

Jak funguje warez

Skupina získá kopii softwaru, například filmu nebo počítačového programu, předá ho programátoru, který z něj odstraní ochranu proti kopírování.

Tuto podobu pak předá dál lidem, kteří ji umístí na FTP server, kde k ní mají přístup další lidé.

Tak se může stát, že například kopie filmu se objeví na veřejnosti ještě před jeho premiérou.

Skupina ze svého počínání nemá většinou žádný zisk. 

Podle mluvčího protipirátské aliance BSA Jana Hlaváče je veřejným tajemstvím, že na vysokoškolských kolejích dochází často k masivnímu porušování autorského práva nejen k softwaru, ale i filmům a hudbě. "Studenti si často myslí, že jsou nepostižitelní. Akci policie lze považovat za velký úspěch, protože vyšetřování této trestné činnosti je velmi náročné, zejména pokud jde o sledování takzvaných "peer-to-peer" výměnných sítí," řekl Hlaváč ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám