Hlavní obsah

Bohatství staré češtiny je přístupné i na internetu

Novinky, scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústav pro jazyk český na internetu provozuje a neustále rozšiřuje aplikaci, jejíž obsah je zaměřen na slovní zásobu staré češtiny. Aplikaci Vokabulář webový uvítají nejen zájemci o historii jazyka, ale i běžní uživatelé češtiny, kteří se čas od času dostanou do styku se zastarale znějícím výrazem, jako je třeba lada, adamant nebo kamýk.

Článek

Asi každý již při četbě knih staršího data vydání nebo při rozhovoru s příslušníky dříve narozené generace narazil na české slovo, kterému nerozuměl. S velkou pravděpodobností se jednalo o výraz staročeského původu. Po jejich významu se můžeme dopátrat přímo u jazykovědců nebo ve slovnících.

Díky Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky ovšem existuje i pohodlnější a rychlejší varianta, pomocí níž lze vyhledat význam staročeských výrazů. Ústav provozuje již od minulého roku internetovou aplikaci s názvem Vokabulář webový, kde je zpřístupněna zájemcům o historii českého jazyka slovní zásoba staré češtiny.

Ojedinělá internetová aplikace je tvořena pěti lexikálními zdroji, přičemž Elektronický slovník staré češtiny není dosud celistvý, ale postupně se doplňuje. Samotní uživatelé mohou přispět ke zdokonalení zajímavého projektu svými připomínkami o vlastních zkušenostech s internetovou aplikací nebo upozorněním na nesprávné či chybějící údaje.

Nově zapojil Ústav pro jazyk český do Vokabuláře webového i Slovník staročeský Jana Gebauera. Slovník významného představitele bohemistiky a slavistiky představuje zásobu 80 tisíc výpisků pořízených ze staročeských písemných památek. Obsahuje bohužel pouze hesla z první části abecedy, od A do N.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám