Hlavní obsah

Student zpaměti spočítal třináctou odmocninu dvousetmístného čísla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Fenomenální francouzský matematik Alexis Lemaire dnes překonal svůj vlastní rekord, když spočítal zpaměti třináctou odmocninu z dvousetmístného čísla během pouhých 70,2 vteřiny. Oznámilo to Londýnské muzeum přírodních věd (Science Museum), kde Francouz svůj výkon předvedl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvousetmístné číslo vybral náhodně počítač. Za minutu a 10,2 sekundy sedmadvacetiletý student oznámil výsledek: 2.407.899.893.032.210. Kdyby se z tohoto čísla spočítala třináctá mocnina, výsledkem by bylo číslo, které počítač vybral. Jeho výkon je označován za nový světový rekord.

Předchozího rekordu dosáhl tento doktorand umělé inteligence (obor informatiky zabývající se tvorbou strojů vykazujících známky inteligentního chování) v polovině listopadu v New Yorku. Tehdy vypočítal třináctou odmocninu z dvousetmístného čísla za 72,4 vteřiny.

"Lemaire sedí, zavládne ticho a najednou má výsledek. Je to neuvěřitelné," prohlásila Jane Westová, ředitelka oddělení matematiky Londýnského muzea přírodních věd.

"Zdá se, že má obrovskou paměť. Je úžasné být u toho. Jen velmi malý počet lidí má takovou mimořádnou kapacitu, je jich dnes jen hrstka," řekla.

"Myslím, že jde o největší matematickou operaci, jaká kdy byla uskutečněna zpaměti," dodala.

Paměť pravidelně cvičí

Alexis Lemaire sám o sobě řekl, že si svůj dar počítat z hlavy uvědomil v jedenácti letech. Překonal několik rekordů v kategorii třinácté odmocniny stomístného čísla, ale nakonec usoudil, že takové počítání je pro něho příliš snadné.

Francouz také prohlásil, že dodržuje přísnou životní hygienu a věnuje se takovému cvičení paměti, za které by se nemusel stydět ani atlet. Anglosasové ostatně vytvořili neologismus "matatlet".

"Používám místo počítače systém umělé inteligence, který aplikuji ve své hlavě," komentoval Lemaire v listopadu svůj výkon. "Věřím, že to může dělat většina lidí, ale můj mozek funguje rychleji, někdy až příliš rychle," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám