Hlavní obsah

TÉMA: Krádež století

Novinky, Luděk Fiala

V České republice se denně stanou desítky krádeží, jejich pachatelé si ale musí připadat jako naprostí žabaři ve srovnání s Františkem Procházkou, kterého policie podezírá, že si jako příslušník ochranky bezpečnostní agentury G4S Cash odnesl ze sídla firmy přes půl miliardy korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zpráva o rekordní kořisti v Česku málokoho minula. Řada lidí se přitom neubránila jistému pocitu obdivu. Dosud nejvyšší lup si odnesli neznámí pachatelé, kteří v září 2002 přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. Vyneslo jim to 153 milióny korun.

Co se stalo

Podle dosavadních závěrů policejního vyšetřování začala Procházkova akce v sobotu 1. prosince ráno. Kolem deváté hodiny vjíždí do objektu G4S v Českobratrské ulici v Praze 3 bílá dodávka, kterou od roku 2003 vlastní Procházka. Volkswagen Transporter je polepený nápisy G4S, tudíž je nerozeznatelný od jiných firemních dodávek agentury. Na dodávku, kterou řídí zatím neznámý komplic, čeká přímo Procházka a vpouští vůz do areálu agentury. Muži rychle nakládají předem připravené ukradené peníze.

Krátce po deváté hodině komplic i s penězi odjíždí z firmy. Procházka zůstává v práci a odchází teprve po dalších deseti hodinách, kdy mu končí směna.

:. Mapa míst, kudy lupiči peníze vezli. Foto: Právo s použitím Mapy.cz

„Využil situace, kdy se mohl dostat do trezorové místnosti společnosti. Tam vzal peníze v hotovosti, přemístil je do tašek a nechal je komplicem odvézt z budovy neznámo kam. Sám pak normálně zůstal v zaměstnání. Ta drzost pachatele je neuvěřitelná,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Jaké bankovky si zloděj odnesl
5 miliónů - 1000 pětitisícovek
182 miliónů - 91 tisíc dvoutisícovek
342 miliónů - 342 tisíc tisícovek
asi 30 miliónů - pětistovky a dvoustovky

Pracovníci agentury teprve druhý den v poledne zjišťují, že se stala krádež, a obracejí se na policii. Ta rozjíždí okamžitě pátrání, večer však nachází pouze opuštěnou bílou dodávku v Kandertově ulici v Praze 8.

V pondělí 3. prosince zveřejňuje policie informaci o rekordním zločinu a žádá veřejnost o pomoc při pátrání po Procházkovi.

Hloubětínská razie

O den později volá údajný Procházkův známý policii do Slévačské ulice v Praze 9, prý hledaného muže viděl. Desítky policistů pak prohledávají rozlehlou budovu, ve které se mj. nachází ubytovna G4S Cash Services nebo městské policie. Razie ale končí neúspěšně, Procházku policie nenašla.

:. Policie prohledávala ubytovnu v Praze, zloděje půlmiliardy nenašla. Video: ČTK

Procházka obviněn

Ve čtvrtek policie vznesla proti Procházkovi obvinění z krádeže, což umožňuje vydat na něj také mezinárodní zatykač. K Procházkově dopadení mají přispět opatření na hranicích. Všechny banky mají instrukci, aby ohlásily podezřelé vysoké vklady.

„Pokud by chtěl zloděj vycestovat někam daleko mimo Evropu, bude muset půlmiliardu na účet uložit. Propašovat takové množství peněz v hotovosti do letadla je velmi problematické. Dá se tak předpokládat, že se je bude snažit vložit do banky někde po Evropě,“ řekl policejní zdroj.

Jen půl miliardy korun v pětitisícových bankovkách važí přes 100 kilogramů a zabere také mnoho místa. Bankovky ale byly i v nižších hodnotách a půl miliardy vážilo dohromady až 400 kilogramů.

Krátce poté, co policie zveřejnila informace o případu i o hlavním podezřelém, vyjádřil Procházkův otec obavy o život svého syna a vyzval ho, aby se sám udal na policii. „Přeji mu, ať v sobě najde odvahu a sám se udá na policii, trest si může odpykat, ale hlavně se modlím, aby žil,“ řekl šestašedesátiletý spolumajitel novoborské zubní laboratoře.

Co mohlo vést zloděje ke krádeži
Verze 1 – Dlouhodobý plán
František Procházka mohl mít celou krádež naplánovanou již několik měsíců dopředu. Nechal se zaměstnat do bezpečnostní agentury, seznámil se s tamním prostředím a s fungováním či spíše nefungováním bezpečnostních opatření uvnitř firmy a s nedostatečnými kontrolami peněz. Pro tuto verzi hovoří i fakt, že ke krádeži použil i dávno zakoupené vlastní auto, podobné těm, jež bezpečnostní agentura používá, a nalepil na něj logo této firmy.
Verze 2 – Najatý zloděj
Procházka mohl být pouze vykonavatelem krádeže, kterou si naplánoval a objednal úplně někdo jiný, kdo na rozdíl od řadového zaměstnance bezpečnostní agentury má možnosti a zkušenosti, jak s takovou vysokou částkou naložit či ji někde uschovat. Procházka mu pak peníze předal a dostal či teprve dostane za účast na krádeži svůj podíl. Není také vyloučeno, že Procházka byl jen jedním z členů většího, dobře organizovaného gangu, který krádež naplánoval a pomocí více lidí uskutečnil.
Verze 3 – Krádež z donucení
Procházku si mohl někdo neznámý, ale dostatečně informovaný vytipovat jako člověka, který má přístup k velkým finančním částkám. Tentokrát mu ale nenabídl spolupráci či podíl, ale rozhodl se pracovníka agentury vydírat. Například mohl pohrozit násilím jemu či jeho blízkým, nebo měl již informace, že Procházka měl či má nějaký problém nebo tajemství.
Verze 4 – Příležitost dělá zloděje
Procházka třeba nastoupil do bezpečnostní agentury bez jakýchkoli vedlejších úmyslů a až během svého čtyřměsíčního působení ve firmě zjistil, že není problém dostat se bez větších problémů k velkým penězům a ty pak bez povšimnutí ukrást. Právě proto, aby se na krádež nepřišlo hned několik minut po ní, Procházka zůstal ještě celý den v práci a dělal, jako by se nechumelilo.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám