Hlavní obsah

Bush: zpráva, že Írán bombu nevyvíjí, je varovným znamením

– WASHINGTON

Americký prezident George Bush v úterý v Bílém domě reagoval na zprávu zpravodajských služeb, že Írán už čtyři roky nepracuje na výrobě atomové bomby slovy, že jde i tak o „varovné znamení“.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Bush v projevu zdůraznil fakt, že podle zpravodajců Írán nadále obohacuje uran a mohl by se ke zbrojnímu programu vrátit. Řekl, že zpráva je příležitostí ke zvýšení tlaku mezinárodního společenství na Teherán.

Americké zpravodajské služby v pondělí informovaly, že Írán nemá dost obohaceného uranu a nebude ho mít nejméně do roku 2010. Dále uvedly, že země přestala vyvíjet atomovou zbraň v roce 2003. Teherán opakovaně tvrdí, že chce obohacovat uran pro mírové účely. Západ a především USA se však obávají, že by materiál mohl využít při výrobě jaderných zbraní.

Bushův výraz "varovné znamení" připomíná slova jeho bývalého spolupracovníka a bezpečnostního poradce někdejších republikánských prezidentů Paula Wolfowitze. Ten v dokumentu BBC The Power of Nightmares z roku 2005 řekl, že právě informace zpravodajských služeb, že Sovětský svaz nevyvíjí nové zbraně, byly pro něj v osmdesátých letech dostatečným důkazem k tomu, že se něco děje a je potřeba s tím něco dělat. Jeho logická přesmyčka tehdy vedla k přesvědčení prezidenta Ronalda Reagana vyhlásit plán obranných „hvězdných válek“, který nastartoval nové zbrojní závody v bipolarizovaném světě.

Peníze od Kongresu na Irák a Afghánistán

Americký prezident George Bush v úterý také vyzval Kongres, aby schválil dodatečné výdaje na válku v Iráku a Afghánistánu. Pokud však prý zákonodárci schválí "nezodpovědné výdaje", Bush bude tento zákon vetovat.

Kongres už povolil základních 471 miliard dolarů do vojenského rozpočtu. Bush však žádá parlament o dodatečných 196 miliard. Demokraté ale prosazují vlastní návrh, který počítá s 50 miliardami dolarů podmíněnými tím, že většina armády bude z Iráku stažena do 15. prosince 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám