Hlavní obsah

Italský voříšek vyčenichal lanýže o hmotnosti 1,5 kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PISA

V toskánských lesích podzim co podzim houbaři doufají, že ze země vyhrabou veliké lanýže, jejichž cena může dosáhnout i miliónů korun. Letošním rekordmanem je Cristiano Savini, který do aukce přinesl skutečně výjimečný úlovek, plodnici bílého lanýže vážícího 1,5 kilogramu. Za nález může poděkovat svému voříškovi Rockovi, který plodnici vyčenichal.

Článek

„Musel jsem Rocka přivázat, protože byl nesmírně nadšený,“ uvedl hledač a prodejce lanýžů Savini. Nedaleko Pisy se svým otcem Lucianem hodinu strávili na kolenou a rukou, aby opatrně obří plodnici vyhrabali z hloubky osmdesáti centimetrů.

Od roku 1954 je to největší nález v historii italského „lovu“ na lanýže. Tehdy se podařilo najít obří houbu o velikosti 2,5 kilogramu. Pochutnal si na ní tehdejší americký prezident Eisenhower.

Saviniho plodnice poletí na aukci do Macaa, kam se sletí milovníci těchto hub z řad milionářů.

„Doufáme, že nám lanýže posvětí papež, ještě než odletí, ale musí to být co nejdříve, protože bílí lanýži se musí sníst do dvaceti dní. Očekávám, že porazíme dosavadní aukční rekord 140 tisíc eur z nedávné doby,“ prohlásila organizátorka aukce Gisele Obertiová.

Na počátku listopadu zaplatili na aukci v Hong Kongu tři investoři v přepočtu téměř čtyři milióny korun za plodnici vážící tři čtvrtě kilogramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám