Hlavní obsah

Klaus kritizoval klimatické iniciativy Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Prezident Václav Klaus vyjádřil údiv nad tím, že německá kancléřka Angela Merkelová věří "ideologii" klimatické změny. Rozsáhlý rozhovor vyjde v pondělí v německém ekonomickém časopisu Wirtschaftswoche. Plány Merkelové na padesát let dopředu mu prý připomínají pětiletky z dob komunistického plánovaného hospodářství.

Článek

Jako absolventka studia fyziky by Merkelová měla být schopna "sporné hypotézy" environmentalistů ověřovat, uvedl Klaus. Její příklon k těmto myšlenkám však ukazuje, že nejde o vědu.

"Hnutí za ochranu ovzduší ztělesňuje novou ideologii. Je s podivem, že toto zastává právě paní Merkelová - sama přece žila v socialistické společnosti," řekl český prezident.

Zopakoval tezi, že "neférová a iracionální debata" o globálním oteplování se stále více stává "zásadním ideologickým konfliktem současnosti". Politici, kteří staví na utopiích a místo současnosti se zabývají vzdálenou budoucností, označil za "eskapisty".

Tito "únikáři", kterým chybí obsažné myšlenky, jimiž by mohli naplnit přítomnost, pak mohou střádat plány a vize na 50 či 100 let dopředu, aniž by mohli voliči kontrolovat následky.

Klaus: Stokrát jsem viděl, jak se vlády mýlí

"Stokrát jsem viděl, jak se vlády mýlí. Trh není dokonalý, ale jeho nedostatky jsou nepatrné ve srovnání s omyly vlád. Žil jsem v plánovaném hospodářství - pro mě jsou dnes padesátileté plány Angely Merkelové stejně klamné, jako tehdejší pětiletky," prohlásil Klaus.

Český prezident se rovněž vyjádřil proti obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého (CO2) v Evropské unii. Podle něj jde o "nesmysl", "dirigismus" a hru na trh, kterou musí jako klasický liberál odmítnout.

Vědecké spory se podle něj vedou o to, jak velký je vliv člověka na změny podnebí: "Je to třetí, čtvrté nebo páté místo za desetinnou čárkou?" Proměny klimatu přitom označil za "rovnici s mnoha neznámými".

Zprávu OSN o klimatu vytvořili byrokraté

"Vezměme si zprávu Spojených národů o klimatu. O tom, co v ní stojí, rozhoduje předsednictvo Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Lidé jako předseda IPCC Rádžendra Pačaurí možná byli kdysi vědecky aktivní, mezitím se z nich však stali byrokrati. Poslední vědecký článek tito lidé publikovali před více lety," tvrdí česká hlava státu.

"Environmentalismus" podle Klause stejně jako komunismus upřednostňuje něco "posvátného" před svobodou. "Na prvním místě je klima, až pak svoboda a pak prosperita," upozornil. Klaus uvedl, že mezi politiky není se svými názory sám.

Klausovi prý v zákulisí OSN mnoho šéfů vlád vyjádřilo podporu

Přiznává, že při svém nedávném vystoupení na newyorské konferenci OSN, kde jako jediný kritizoval politiku zaměřenou na klima, potlesk nesklidil. "Teprve potom na večeři ke mě přišlo mnoho šéfů vlád a blahopřáli mi. 'To bylo potřeba, někdo to říct musel,' říkali. Zřejmě je už potřeba politické statečnosti, aby se člověk mohl vyslovit proti politice klimatu," řekl Klaus.

Odmítl však uvést jména politiků. Interview pro Wirtschaftswoche je druhým podobným rozhovorem českého prezidenta pro německá média v tomto týdnu.

Klaus: Lidé typu Gora jsou mými nepřáteli

V agentuře DPA předtím kritizoval hlavně bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea a další arogantní "ekodiktátory". "Tito lidé jsou mými nepřáteli. Je možné diskutovat o ochraně životního prostředí v malém, ale člověk by měl především dávat sám dobrý příklad. A ne jako pan Gore s jeho monstrózním domem, který polyká spoustu elektřiny," řekl Klaus.

V těchto dnech vychází v němčině překlad jeho knihy Modrá, nikoli zelená planeta, ovšem pod upraveným názvem, který v překladu zní Modrá planeta v zelených poutech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám