Hlavní obsah

Otazníky kolem Čunkových peněz zůstávají

Právo, Jitka Gőtzová, Radim Vaculík
PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se k majetkovým poměrům své rodiny už nechce dále vracet, i když otazníky zůstávají. Ve středu na otázku Práva, zda mu 2,5 miliónu korun poskytl otec a bratranec na podnikání v hotovosti či přes banku, prohlásil: "Já jsem předvedl všechno, co jsem chtěl, jakékoliv ostatní pitvání já už dělat nebudu."

Článek

Auditoři ho podle jeho slov ujistili, že neudělal nic nezákonného. Dodal, že nevyužil nabídek odborníků, jak by také mohl své finance vysvětlit. "Oni řekli - my vám jsme schopni takový příběh udělat," přiznal Čunek, ale nechtěl prozradit, kdo mu to nabízel.

"Víte co, když se podíváte kolem sebe, tak těch vypravěčů imaginárních příběhů je kolem nás hodně. Politici mohou mít možná jiné peníze, tak vám tady vyprávějí příběhy, nedokládají se tady milióny a vy se na to ani nesoustředíte," vyčetl novinářům.

Sám Čunek se ale při objasňování zapletl do nepřehledných konstrukcí.

Peníze uložil ještě před zvolením

Například jeho prohlášení, že milióny korun rodinných úspor připravených k podnikání uložil až poté, co se dozvěděl, že se stane novým starostou Vsetína a nebude tak s bratrancem Janem Machů společně podnikat, totiž neodpovídá sledu událostí.

Celkem 2,5 miliónu totiž uložil ještě dříve, než komunální volby v roce 1998 vůbec začaly. Tehdy nemohl tušit, že se stane starostou a nebude s bratrancem podnikat.

Čunek také měnil výši částky, kterou měl on sám s manželkou uspořit.

V úterý novinářům řekl, že se svou rodinou našetřil jeden milión. Přitom před několika měsíci v Senátu tvrdil, že před vstupem do politiky naspořili 2,5 miliónu. Jenže do roku 1998 Čunkovi společně vydělali 1,6 miliónu korun.

SLED UDÁLOSTÍ

- 9. 11. 1998 - vklad jeden milión korun do ČSOB

- 12. 11. 1998 - vklad 1,5 miliónu do Union banky

- 13. a 14. 11. 1998 - komunální volby

- 23. 11. 1998 - vklad jeden milión do Universal banky

- 27. 11. 1998 - zvolen starostou Vsetína

Aby našetřili s rodinou do roku 1998 alespoň jeden milión, mohli by utratit od roku 1982 v průměru ani ne tři tisíce korun měsíčně. Přitom od druhé poloviny 90. let živili Jiří a Pavla Čunkovi celkem čtyři děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám