Hlavní obsah

Stěnám sluší obklady

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Obkládání stěn a stropů nabízí poměrně jednoduché, trvanlivé a efektní řešení úpravy interiéru. V takovém případě můžeme počítat s delší životností materiálu, ale také s většími finančními náklady.

Článek

Oblíbeným a vděčným materiálem pro obkládání stěn je pro své výborné tepelné a zvukově izolační účinky dřevo. Je ale hořlavé, sesychá a špatně odolává chemikáliím.

Proto by mělo být předem povrchově upravené lakováním nebo voskováním. Obklady se připevňují na podkladový dřevěný rošt nebo na závěsné podhledové systémy. Kromě obkladů určených do běžného prostředí existují i speciální z masivního dřeva odolné proti vlhkosti.

Hebký korek

Sametově na omak působí tento ryze přírodní materiál, který bývá neprávem opomíjený. Je lehký, výborně tepelně i zvukově izoluje a jeho nezaměnitelná struktura povrchu dokáže v interiéru divy. Korkové obklady jsou ekologické, hygienické a vysoce odolné proti mikroorganismům.

Zabraňují vzniku plísní a jsou vhodné i pro alergiky. Málokdo ví, že korek má schopnost absorbovat a opět uvolňovat kyslík a významně tak přispět k regulování klimatu v místnosti.

Vděčná keramika

Díky svým estetickým a užitným vlastnostem se uplatní téměř v každém interiéru. Je hygienická a ekologická. Keramický povrch je stálý a pevný, má dlouhou životnost a dobře se udržuje. Je odolný vůči oděru, odolává změnám teplot, mikroorganismům a chemikáliím. Pro obkládání stěn se používají obklady s tenčím, pórovitým střepem a měkčí glazurou.

Lepí se na rovný podklad pomocí speciálních lepidel. Keramický obklad umožňuje množství barevných kombinací. Obkladačky vybíráme glazované či neglazované, s lesklou, matnou či polomatnou glazurou nebo tzv. saténovou úpravou povrchu.

Dlažba, která svou strukturou imituje povrch dřeva, se hodí i na obklad například v jídelně. Foto Rako

Nesmrtelný kámen

Patří mezi exkluzivní materiály. Nejčastěji se používá mramor, žula, travertin, pískovec, opuka a břidlice. Obklad z něj je velmi trvanlivý a dobře se udržuje. Povrch desek se upravuje leštěním, broušením nebo pískováním. Nejčastěji se kámen používá k obkládání schodišť, luxusních koupelen a kuchyní.

Moderní plast

I když plast zůstává ve stínu přírodních materiálů, má mezi obklady nezastupitelné místo. Je odolný proti vodě a vlhkosti, trvanlivý, povrchově, tvarově a barevně stálý. Plastové obklady se používají všude tam, kde jsou kladeny vysoké nároky na dobrou údržbu a hygienu.

Nehodí se k obkládání ploch v blízkosti tepelných zdrojů. Je lehký, snadno se montuje a udržuje, jednoduše se s ním manipuluje. Druhy odolné proti vlhkosti lze použít pro obkládání koupelen a WC, kuchyní, prádelen apod.

Plast nemusí vypadat vždy lacině. Snadná údržba je jeho předností. Foto Ikea

Klasické sklo

Skleněné desky jako obklad se nejčastěji používají v kuchyni. Sklo, vzhledem k absolutní nenasákavosti, je hygienické a jeho údržba je snadná a dokonalá. Povrch, není-li záměrně porušený leptáním či výbrusem, je dokonale rovný a z toho logicky plyne, že se na něm nemá šanci usazovat nečistota.

Sklo může být plně probarvené, tónované nebo čiré. Pokud použijeme sklo průhledné, dáme jako podklad nějaký efektní materiál, např. i papírovou tapetu, která by jinak v kuchyni příliš vhodná nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám