Hlavní obsah

Důkladně střižený plášť pro střechu

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby střecha dobře sloužila, je potřeba zvolit správnou skladbu střešního pláště. Je důležité zvážit, k čemu bude podkrovní prostor v budoucnu sloužit, a podle toho zvolit optimální řešení.

Článek

Montáž střešní krytiny Topline je pro zkušené řemeslníky poměrně snadná a rychlá. Ovšem  je potřeba dbát na to, jak v co největší míře zamezit vzniku kondenzátu a jeho následnému vniknutí do tepelné izolace. Důležitá je proto volba vhodné difúzní folie a skladba střešního pláště.

Bude-li podkroví neobydlené (nevytápěné) a nezateplené, není třeba řešit složitou střešní skladbu, ale je dobré použít kvalitní difúzní folie, které jsou kontaktní a plně otevřené, tzn. umožňují prostup vodních par min. 1200g/m2 za 24hod.

"Rozhodnete-li si v budoucnu takovýto střešní prostor změnit na obydlené podkroví, lze to díky takto zvolené folií provést bez větších problémů," říká Marek Dítě z firmy Lindab.

Pokud chcete v podkroví rovnou bydlet, je použití takovéto difúzní folie nezbytné a není dobré tuto část střešního pláště podceňovat. Ať už bude folie ležet na bednění nebo přímo na tepelné izolaci, je vždy nutné dostatečně provětrat prostor mezi difúzní folií a krytinou.

Na mezery s kontralatěmi

K vytvoření takové větrací mezery jsou určeny kontralatě, nejlépe 40 x 60mm, které nám vytvoří provětranou mezeru mezi okapovou hranou a hřebenem. Takto vzniklé nasávací otvory opatříme ochranou větrací mřížkou a ochranným větracím pásem. Ten zabrání vniknutí ptactva, hmyzu, listí atd. do podstřešního prostoru.

Větrací mřížku lze nahradit těsnícím pásem. "Toto je vhodné zvláště v případech kdy má střecha nízký sklon, nebo jedná-li se o návětrnou stranu," vysvětluje Marek Dítě.

Odvětrání je základ

Dále je nutné dobře odvětrat prostor mezi krytinou a difúzní folií tak, aby nám tato větrací mezera odvedla co největší množství par dříve než stačí zkondenzovat. Dalším důležitým krokem po provedení tepelné izolace je provést parotěsnou zábranu, která by měla být 100% těsná.

"Vezmeme-li ovšem v úvahu, že provedení parotěsné zábrany nám komplikuje tvar podkrovních místností, elektroinstalace, střešní okna atd., je víc než pravděpodobné, že se nějaká ta netěsnost v parozábraně najde a z tohoto důvodu je zde důležité již zmíněné odvětrání a difúzní folie, říká Marek Dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám