Hlavní obsah

Všichni podezřelí atentátníci pracovali v nemocnici

Novinky, DPA, BBC, aš, The HIndu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BRISBANE

Pátrání po teroristické buňce, která se pokusila o víkendu spáchat ve Velké Británii tři atentáty, se rozšiřuje. V souvislosti s případem bylo zatčeno už osm lidí, sedm v Británii a jeden v Austrálii. Nejméně tři z nich jsou lékaři a i další jsou zdravotníci, většinou studenti medicíny. Žádný z nich není Brit. V úterý obyvatele Británie vyděsily nálezy podezřelých předmětů, které byly zničeny řízenými explozemi.

Článek

Policie ve Skotsku brzo ráno provedla řízenou explozi auta před mešitou v Glasgowě. Agentura DPA uvedla s odkazem na policejní mluvčí, že k likvidaci došlo v pět ráno ve Čtvrté ulici na jihu města.

Od neděle policie provedla řízenou explozi dvou aut. Osobní auto, které zlikvidovala v neděli před nemocnicí Royal Alexandra ovšem neobsahovalo žádné nálože.

V Londýně byly v úterý uzavřeny dvě stanice metra Barons Court a Hammersmith kvůli nálezům podezřelých předmětů. Jednalo se o odložené hasicí přístroje. Podle agentury AFP je experti pomocí řízené exploze nechali v po desáté hodině vybuchnout.

Vlaky metra stanicemi  jen projížděly. Zhruba ve stejné době byl hlášen podezřelý vůz také od stanice Tower Hill, která leží v centru Londýna a v jejímž okolí se nachází množství finančních institucí.

Nález podezřelého zavazadla si odpoledne vynutil evakuaci jednoho z terminálů největšího britského letiště Heathrow v Londýně. Čtvrtý terminál musel být vyklizen podle přítomných cestujících kvůli podezřelému zavazadlu bez majitele.

Na letišti útočil lékař

Sedm z osmi zadržených jsou lékaři nebo studenti medicíny, osmý pracoval jako laborant. Muž, který vjel v sobotu s jeepem do budovy letiště v Glasgowě a skončil s těžkými popáleninami v nemocnici Royal Alexandra, je doktor Abdullah, který je iráckého původu a v místní nemocnici pracoval od roku 2006 jako zastupující lékař. Graduoval v Bagdádu v roce 2004. V ubytovně této nemocnice byli v neděli zadrženi dva lidé.

V sobotu večer policie zadržela dalšího lékaře, pediatra Mohammeda Ashu, který se narodil v Jordánsku a pracoval ve dvou nemocnicích  v Telfordu. Byl zadržen v hrabství Cheshire na silnici M6 v sobotu večer se svou 27letou ženou Marwou Danou Asha, která pracovala jako laborantka v nemocnic ve Shrewsbury. Podle kolegů byl vynikajícím odborníkem a neprojevoval sklony v extremismu.

I poslední zadržený byl lékař. Potvrdil to australský premiér John Howard, jehož slova ocitoval list The Hindu: "První zatčený, na něhož byla uvalena vazba, je Ind, jehož cestu do země platilo queenslandské ministerstvo zdravotnictví." Jedná se Mohammeda Hanífa, který pracoval v Cheshiru

Australský ministr spravedlnosti Philip Ruddock dodal podrobnosti: "Sedmadvacetiletý lékař byl zapsán v nemocnici Gold Coast na jihu Queenslandu. Byl zadržen protiteroristickým oddílem policie na mezinárodním letišti v Brisbane, když chtěl nastoupil s jednosměrnou letenkou." Byl vyslechnut, zatím však proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. Muž byl zatčen na základě tipu od britských detektivů.

Všichni dosud zadržení pocházejí z Blízkého východu a z jihu Asie

Bomby selhaly

Atentátníci se pokusili o tři atentáty. V pátek nechali v centru Londýna zaparkovaná dvě auta s kanystry s benzínem, hřebíky a tlakovými lahvemi s plynem. Police obě zneškodnila. Tlakové láhve s plynem byly v Jeepu Cherokee, s nímž Abdullah vjel v sobotu do letištní budovy. Jeep začal hořet, ale nevybuchl.

Zapojení lékařů může působit jako šokující. Druhý muž v síti al-Kajda Egypťan Ajmán Zavahrí je však také lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám