Hlavní obsah

Působivý design v koupelně

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejfrekventovanějším místům v bytě patří koupelna. Abychom se i tady cítili dobře, promyslíme do posledního detailu její vybavení. Pokud skloubíme hygienické a funkční nároky s estetickými požadavky, vytvoříme z koupelny harmonický prostor.

Článek

O dobře fungující a vyvážené koupelně rozhodne optimální výběr zařízení a doplňků, jejich umístění a odborná montáž. K současným trendům ve vybavení patří koupelnový nábytek. Zájem je o skříňky a police v bílém či přírodním provedení i o otevřené regály doplněné ručně pletenými koši z rostlinných materiálů.

Pro mnohé je přitažlivý i retro styl, vyznačující se hnědými i matově pastelovými odstíny. Lákavý je masív, ale z hlediska financí je nejdostupnější nábytek z MDF desek. V koupelně se vyjímá kov, plast i ratan. Z hlediska údržby si získává stále větší oblibu závěsný nábytek nebo nábytek na nožkách.

Prostor, vkus a finance

Díky široké nabídce koupelnového nábytku je výběr hlavně otázkou vkusu, finančních a prostorových možností. Přetrvává zájem o jednoduché bílé skříňky s matovaným sklem nebo zrcadlem 3D (pohled ze tří stran), ale o slovo se hlásí také módní skříňky vyrobené z hliníku.

Oblíbené jsou nábytkové sestavy, tzv. lego systémy, které lze postupně dokupovat. Bohatá nabídka skříněk na velmi dobré úrovni je v kovu i v plastu. Praktický je mobilní kontejner pod umyvadlo nebo nábytek na nožičkách. Zvýšenou péči vyžaduje kovový nábytek, jelikož jsou na něm vidět kapky vody.

I u koupelnového nábytku je kvalita úměrná ceně. Ve vyšších cenových relacích se pohybuje hliník, dražší ve srovnání s MDF deskami je i masív, při jehož výrobě se používají tvrdá dýhovaná dřeva tropického původu.

Čisté linie a výrazný barevný akcent. Foto Ideal Standard

Úložné prostory a doplňky

V koupelně nezapomínáme na úložné prostory ani na doplňky, jako jsou poličky, koše na prádlo, držáky na ručníky, na kelímky, na zubní kartáčky a podobně. Vždyť poházené předměty naruší vzhled i té nejpřitažlivější koupelny. Vhodné jsou uzavřené skříňky, koše na špinavé prádlo nebo různé bedničky.

Kovové doplňky jsou elegantní. Foto archiv DůmBydlení

Osvědčily se i mělké police, které nezaberou mnoho místa. Vzhledem k tomu, že v koupelně začínáme a končíme den, měl by i závěsný program a doplňky nabídnout pohodlné a příjemné užívání koupelny. Vedle důvodů ryze praktických, například u držáku na ručník nebo u mýdelníku, se budeme řídit také vlastním vkusem. Nabídka doplňků je dnes natolik bohatá, že uspokojí všechny zákazníky.

Atraktivní tyče a věšáky

Mezi atraktivní doplňky patří také teleskopické regálové systémy. Tyto inteligentní a kvalitní systémy nabízejí nekonečně mnoho možností, jak je využít. Své místo najdou zvláště ve větších koupelnách rodinných domů. Umisťují se do prostoru tak, aby byly dostupné ze všech stran. Věšáky mají několik ramen a odkládacích ploch, z nichž některé jsou otočné kolem své osy.

Koupelnové tyče se hodí pro ukládání ručníků, fénů, krémů a ostatních toaletních potřeb s výjimkou již zmíněných mýdel a sprchových gelů. Držák na ručníky pomalu, ale jistě vystřídala dnes velmi žádaná dekorační otopná tělesa neboli žebříky sloužící k vytápění koupelny a sušení ručníku. Dáme-li přednost držáku na ručníky, umístíme ho do výšky odpovídající velikosti dětí.

Vana jako sen. Foto Ravak

Regály a odkládací police

V nejedné koupelně zvolíme kombinaci toaletní skříňky a zrcadla. Poskytne úložný prostor pro předměty hygienické povahy, které nechceme vystavovat, a zároveň vyřeší problém potřebného zrcadla. Také regály a odkládací police přinášejí pořádek tam, kde není za normálních okolností místo na koupelnový nábytek.

Základem většiny závěsných programů jsou závěsné lišty nebo celé stěny. Na ně lze připojit jak police, tak i nejrůznější závěsné koše, přihrádky, sady háčků apod. Své místo v koupelnách nacházejí WC stojany. Bezproblémovou montáž, velmi kvalitní a současným potřebám trhu odpovídající sortiment nabízejí koupelnová studia v dobrém designu i v celé škále cen.

Praktickou a zcela nezbytnou pomůcku představují madla umístěná na boční stěně sprchového koutu či vany. Poskytují pevnou oporu na kluzkém povrchu a usnadňují bezpečné vstávání z vany, což ocení zvláště lidé v pokročilém věku nebo se sníženou pohyblivostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám