Hlavní obsah

Přírodní zahrada v satelitním městečku

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S realizací zahrady o rozloze 1700 m2 začínal její autor ing. Jan Kotlář hned, jak byl dům postaven. Snažil se splnit představy majitelů o příjemné zahradě s vodní plochou propojené co nejvíce s okolím a přitom respektující soukromí.

Článek

Proto se v návrhu vrátil k původní dendroflóře, což neznamená, že tu není i exotika. Naopak, pozoruhodná je např. borovice osinatá, pajehličník či kultivar borovice drobnokvěté. Ovšem základ vytvoří v průběhu let domácí dřeviny, hlavně borovice, buk, javor, babyka a další. Objevují se tu místa vyžadující slunce i stínomilné části.

Zahrada už začíná mohutnět. Vešlo se sem téměř dva tisíce pět set rostlin (250 druhů a kultivarů) a 22 tun kamene (pískovce). Kosterní dřeviny jsou zatím malé, ale až dorostou, částečně zacloní okolní domy, ponechají průhled do volné krajiny a prodlouží zahradu do nekonečna. Ta bude zajímavá v desátém roce svého života a do plné krásy bude dorůstat až po dvaceti a více letech.

Zahrada je koncipována v přírodním duchu. Foto Právo/Petr Hloušek

Předzahrádka v modrém

Vstupní část je laděna do modré barvy, daří se tu levanduli, šalvěji a zvyká si zde i ořechokřídlec, poměrně choulostivá rostlina, jejíž výhodou je, že kvete od léta do zimy. Vyskytuje se tu v několika kultivarech i formách. Levá strana u plotu je osázena stálezelenými rostlinami okrasnými plodem a květem.

Na plotě se pne loubinec, jenž pozemek trošku chrání, dokud nebude sousední zahrada dodělána. Volný prostor poskytne v budoucnu možnost provázat přední části sousedních parcel. Pak by se zahrada nemusela omezovat jen na vlastní plochu a mohla by se rozšiřovat dál do prostoru. V pravé části předzahrádky je parkovací stání pro dvě auta kryté pergolou.

Po ní se šplhají popínavky, ať už kiwi a vinná réva - rostliny, které mají okrasný efekt, ale navíc budou plodit, zimolez německý či žlutofialová akébie. Nádherné je seskupení šeříku, bohyšek, kontryhelu a popelivek. V přední části roste javor vyskytující se i na okolních parcelách. Jako vstupní brána do zahrady slouží perovskie společně s babykou, tavolníky a klečemi.

Kosatce patří k jedněm z nejhezčích květin. Foto Právo/Petr Hloušek

Dokonalá imitace suťoviště

Na zahradě jsou napodobeniny přírodních suťovišť. Základ tvoří dominantní dvoutunový kámen, který je ze 2/3 v zemi. Pod ním je vsypané suťoviště doplněné levandulemi a rozrazily, na něž navazují nízké plazivé borovice vytvářející klečový pás.

V další části se objevuje množství trvalek i trav, např. kontryhel či třezalka, čechravy a šuškardy. Na odvrácené straně kopců je mj. lískovníček, líska, borovice malokvětá, cesmíny a zeravinec. Ochranný val vytvoří javor tatarský, zvláštností je pajehličník. Také zde byly použity výplňové rostliny, např. plazivé vrby.

Vřesoviště mění barvy

 Od suťoviště po levé straně se otvírá nádherný pohled na jezírko a zahradní domek, ale i na veliké vřesoviště navržené z mnoha kultivarů vřesů, vřesovců a dalších příbuzných rostlin. S ojedinělým celoročním efektem jsou zde použité dabécie se zajímavými květy, pernétye či libavky.

Vřesovce kvetou brzy na jaře, od léta tu je záplava květů dabécií, na které navazují vřesy, neuvěřitelně měnící barvy. Na vřesovišti upoutá pozornost padlý stromek z lesa imitující staré kmeny ošlehané povětrnostními vlivy.

Nechybí malé údolí

Dnes je terén rozčleněný, ale původně tu byla mírná šikmina a zásoba nakupené ornice, jež se využila k vymodelování pozemku. Tím, že se v nejvyšších bodech terén zvedl o 1,5 metru, vzniklo v nejnižším místě malé údolí. Vše vynikne, až rostliny narostou do plné výšky a z malých kopečků vzniknou velké kopce. Zajímavým exemplářem je dlouhověká borovice osinatá, dožívající se dvou tisíc let.

Důkazem, že i užitkové rostliny mohou být okrasné, je několik druhů borůvek a brusinek, lesní jahody, maliny a ostružiny, muchovník či klikvy v údolíčku. V pozadí rostou bobkovišně, které vytvoří pozadí borůvkám a podrost borovicím. Podél plotu se daří smrčkům, vajgéliím, různým druhům trojpuku, kalinám, stálezeleným zimolezům a červené formě ruje vlasaté.

Voda a zahradní domek

Původní terasa zahradního domku byla celá krytá, ale nakonec byla připojena i prostorná dřevěná podesta, která se táhne nad vodou, takže když se tu sedí, je možné vnímat efekt zurčící vody. Podařilo se tu napojit trávník na vodu, což ocení majitelka při vstupu a výstupu z vody.

Pískovcová skála u jezírka je sestavena tak, že prameny vody vytékají ze skalní rozsedliny a na hraně skály nad jezírkem tvoří vodopád. Celé dno je vyložené kamenem a vysypané pískem. Jezírko čistí filtrace s UV lampou, jeseni a karasové i několik druhů vodních i bahenních kosatců, blatouchy, různé přesličky a další rostliny.

Kousek zahrady je inspirován Japonskem. Foto Právo/Petr Hloušek

Tato část lehce připomíná japonský styl - vyjímají se tu javory a originální lampa vytesaná z pískovce. Poblíž zahradního domku je velká skupina pěnišníků a azalek, sladěných tak, aby nakvétaly postupně. Mezi rarity patří žlutě kvetoucí kultivar rododendronu Smirnovova. Dobře snáší suché podmínky, nemá problémy s vláhou, je neuvěřitelně kompaktní, okrasný květem i listem.

Pozadí tvoří tisy, které časem vytvoří ochranný val a budou podrostem dnes ještě malému buku. Slunce k snídani i k večeři Před terasou u domu jsou vysázené bylinky a koření. Ať už je to barevná varieta řebříčku, meduňka, kontryhel, šalvěj, třezalka, tymián, mateřídouška, plicník, řepík, yzop, máta, pelyněk, pažitka, saturejka či estragon.

Majitelé si dopřávají snídani na terase u zahradního domku, kde mohou sledovat odlesky ranních paprsků od hladiny jezírka. Večer zase povečeří na terase u domu, kde je nádherné západní slunce. Dům se zahradním domkem je propojen pískovcovými šlapáky, takže lze přejít pohodlně z hlavní terasy k zahradnímu domku.

Rostliny jsou tu zatím malé, ale až schovají ploty a borovice budou mít korunu vysoko nad veškerými výsadbami, zacloní okolní domy a rozšíří v zahradě trochu stín, vznikne tu pravá přírodní scenérie.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v souladu s přírodou

Zahrada na jižním okraji metropole splňuje představy našich hostitelů. Odpovídá jejich zálibám i vkusu. Je zdrojem krásy, příležitostí k odpočinku, bezpečným...

Na zahradě by neměl chybět přístřešek

Lehké zahradní stavby jako pergoly, loubí či brány jsou stále oblíbené. Většinou slouží jako opora pro pnoucí se dřeviny, k přistínění teras a jiných...

Posezení v přírodě

V každé větší či menší zahradě nalezneme místečko jako stvořené pro osamělé rozjímání a odpočinek. Na trávě s rukama za hlavou je sice také krásně, ale pohodlí...

Výběr článků

Načítám