Hlavní obsah

Rekonstrukce: Co sluší malé koupelně

Novinky, Eva Rajlichová

Přestavba malé podkrovní koupelny byla nelehký oříšek. Hlavní a velmi pěknou dominantou prostoru bylo velké střešní okno, nicméně koupelna postrádala eleganci. Také se nedostávalo úložného prostoru, koupelna vypadala lehce utopeně a ztraceně.

Článek

Původní řešení které kombinovalo dřevěné obklady s tmavě zelenými dlaždicemi a s o něco světlejší zelenou sanitární keramikou působilo tmavým a poněkud smutným dojmem.

Původní řešení koupelny nerespektovalo dispozice prostoru. Foto VilleroyBoch

Vana, která díky plastové zástěně sloužila zároveň i jako sprchový kout, byla umístěná po pravé straně místnosti.

Temně zelená barva obkladů navíc s reliéfními ozdobami koupelnu poněkud utopila. Foto VilleroyBoch

První krokem při přestavbě bylo přesunutí a umístění vany přímo pod okno. Samostatný sprchový kout se přestěhoval do pravého rohu místnosti. Koupelna tak získala na cenném prostoru, navíc nová koupací nádoba z kolekce s výstižným názvem New Wave díky nezvyklému dynamickému designu malý prostor výrazně odlehčila.

Bílá prosvětluje

Pomohla i bílá barva vany, která vynikne i díky světlu dopadajícímu přes šikmé okno. I to doznalo změn, nahradila je praktičtější dvojice subtilnějších a užších oken.

Přesun vany byl strategický i z důvodu ergonomických, na původním stanovišti zabírala zbytečně mnoho místa. Tvar vany byl klíčový i pro celkový vzhled místnosti. Bílé vlny najdeme v prostoru ještě několikrát jako dekorativní prvky na zdech, které rozbíjí jednolitý povrch obkladů a zároveň koupelnu sjednocují. Vlnu opisuje samozřejmě i umyvadlo, to pochází ze stejné kolekce. Celkově tak koupelna působí vesele a prosvětleně.

Tvar umyvadla koresponduje s dekorativní bílou vlnou v obkladech. Foto VilleroyBoch

Toaleta se také dočkala změn, zůstala sice na místě, nicméně se odlepila od země a skončila efektně zavěšená na zdi, její moderní tvar příjemně vyniká na pozadí cihlových obkladů.

Eleganci závěsné toalety dávají vyznít cihlově červené obklady, v pozadí sprchový kout, který modelují oranžové dlaždice. Foto VilleroyBoch

Hra s obklady

Tmavě zelené dlaždice, kterými byly zdi původně obložené, měly navíc reliéfní strukturu, což z mnoha důvodů není v koupelně příliš vhodné. Zvláště v kombinaci s tmavší barvou  prostor zbytečně zatížily. 

V místnostech s menší dispozicí je obecně vhodné se vyvarovat příliš mnoha dekoračních prvků. Příliš jim to nesvědčí a i zde platí, že v jednoduchosti je krása. Pro nové obložení se zvolily velké dlaždice v barvě cihlově červené a oranžové, ty jsou použity nejen na stěnách ale tvoří i podlahu.

Pohled na levou stranu koupelny se skříňkami a umyvadlem. Foto VilleroyBoch

Barevné plochy pomohly opticky rozčlenit místnost, místo pro sprchový kout je obloženo oranžově a dlaždice jsou menší. Právě kombinace velkých a malých dlaždic je velmi efektní, prostor člení a modeluje. Toho se například využilo i při kompozici odkládacích ploch v koupelně, které lemují vanu. Zbytek stěn je pak čistě bílý, což místost opět  "zvětšuje".

Kam s ručníky a nezbytnostmi

Už zmíněné umyvadlo si hoví na jednoduché dřevěné skříňce, kterou doplňuje po levé straně stejně jednoduchá ale o něco vyšší. Obě dohromady poskytují dostatek úložných prostor.

Za zářivou plochou zrcadla se skrývá prostorná skřňka. Foto VilleroyBoch

Další najdeme za zrcadlem, umístěným nad umyvadlem, za jeho lesklým povrchem se skrývá další poměrně rozsáhlý úložný prostor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám