Hlavní obsah

Koupelnová dlažba nemusí být nudná

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Doby, kdy se výběr obkladů omezoval na několik základních barev, jsou v propadlišti dějin. Ale široká nabídka přináší jiné dilema - jaký styl vybrat, jaký rozměr bude ten pravý?

Článek

Každá doba inklinuje k určitým směrům a stylům. Do interiérového vybavení, koupelnové obklady nevyjímaje, se promítají celkové pocity a nálady společnosti. V době hlubokého nádechu vznikají nejkrásnější kreace. Designéři se předhánějí v barvách i dekorech, experimentují s rozměry a my uživatelé se nebojíme tyto trendy užívat a aplikovat v domovech. Díky pestrosti nabídky je každý byt originálem ušitým na míru jeho obyvatelům.

Modelujeme prostor

Pomocí správného výběru a směru pokládky obkladu můžeme do značné míry upravit vnímání prostoru. Zajímavým způsobem, který umocní dojem, je horizontální pokládka (na šířku) obdélníkových dlaždic, prostor opticky rozšiřuje, ale nezvyšuje. Vertikální (svislý) způsob obložení sice prostor zúží, působí ale klidně a pohodově.

Romantická koupelna s obklady v barvě lila. Foto Lasselsberger/Rako

Diagonální (šikmé) položení je dynamické a svižné, hodí se jen pro čtvercové dlaždice a v kombinaci s rovným směrem vytváří zajímavé efekty. Střídáním směru pokládky také nenásilně vymezujeme jednotlivé zóny v koupelně.

Oblíbené formáty

Momentálně dochází ke dvěma zcela protichůdným jevům - maximalizaci a minimalizaci. Velkoformátové obklady jsou velmi oblíbené především u majitelů prostorných koupelen, není problém pořídit si obklad ve velikosti 25x33 cm nebo 25x45 cm (20x40 cm).

Mozaiky jsou naproti tomu velice maličké od rozměru 10x10 cm až do čtverečků 2x2 cm. Vzájemným kombinováním velikostí docílíme efektního kontrastu.

Mozaiková dlažba je stále v kurzu. Foto VilleroyBoch

Nadčasovost vítězí

Obklady stejně jako ostatní zboží podléhají módním trendům. Ty se sice dramaticky nemění sezónu od sezóny, ale jistý posun lze vysledovat. Při výběru dekoru i velikosti mějme na mysli, že koupelnu nebudeme jako šatník obměňovat co pět let, ale s velkou pravděpodobností nás přežije. Volíme proto trendy nadčasové, takové, které se neokoukají.

Výstřelky jsou sice zajímavé, ale mají krátkou životnost. Před samotnou realizací, ještě ve stadiu vybírání, je dobré navštívit specializované koupelnové studio. Vizualizační program, který architekti používají, zpracuje na základě dispozičního plánu prostorové i barevné varianty. Snadno tak poznáme, zda zvolený obklad bude naší koupelně skutečně slušet.

Reklama

Související články

Umyvadlo a baterie - nerozlučná dvojka

Jestliže je umyvadlo centrem každé koupelny, potom baterie je její korunou. Podle toho bychom k nim měli přistupovat. Měli bychom jim věnovat patřičnou péči...

Popusťte uzdu koupelnové fantazii

Řecké lázně, nebo hi-tec koupelna? Všechno je možné a všechno je více či méně dostupné. Ať už přestavujeme panelákovou koupelnu nebo zařizujeme koupelnu...

Tipy na vanové zástěny

Otázku, zda si pořídit sprchový kout nebo vanu, neřešíme rádi. Každý z nás při zařizování koupelny sní většinou o tom, jak si naplno užije koupání...

Výběr článků

Načítám