Hlavní obsah

Úložný prostor - praktický i elegantní

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Je zřejmé, že jedna skříň už dávno celé rodině nestačí. Moderní domácnost potřebuje mnohem více místa. Snad proto vznikl z jednoduché skříně důmyslný úložný systém na oblečení i boty a z prádelníku se časem vyvinul praktický a designově zajímavý kus nábytku v různých barvách a tvarech.

Článek

Abychom předešli chaosu při každodenním oblékání, dáme přednost přehlednému a praktickému uspořádání věcí. Rozhodneme-li se pro skříně na míru, promyslíme do detailu vnitřní členění.

Pokud si nebudeme vědět rady, obrátíme se raději na odborníky. Vestavěné systémy se hodí jak do šatny a předsíně, tak do ložnice i obývacího pokoje, kde nám poskytnou dostatečný prostor k ukládání věcí od podlahy do stropu.

Do nejvyšší části skříně uložíme vybavení, které nepotřebujeme každý den, včetně sportovního oblečení. K manipulaci nám poslouží sklopná šatní skříň. Jedinou podmínkou pro šaty zavěšené na ramínku je přiměřená hloubka (minimálně 60 cm).

Programy šetří nervy

Vestavěné skříně bývají hlubší než solitérní a mají většinou posuvné dveře. Horní část nad 180 cm je obvykle vybavena prostornými policemi, které umožňují výškové nastavení, snadnou výměnu odkládacích ploch, a tím univerzální využití. Samozřejmě že každý typ skříně má jiný program.

Do dostupného prostoru (mezi 70 a 120 cm) odkládáme oblečení pro denní nošení a doplňky, jako jsou ponožky, kravaty, šátky, šály a rukavice. Výrobci nabízejí několik druhů programů od drátěných košů přes police dřevěné a umělohmotné po otočné systémy a výsuvné zásuvky.

Promyšlené mechanismy jsou přehledné a dostupné. Na košile a saka se hodí sklopná či klasická šatní tyč nebo výsuvný věšák. Kalhoty nemusíme denně žehlit, pokud je pověsíme do speciálního boxu na ramínko. Výška pod 70 cm je určena výsuvným policím na boty či výklopným systémům. Dolní část skříně může být využita pro ukládání věcí do krabic.

Elegantní zvenku, praktická uvnitř. Foto: Jaroslav Hejzlar a archiv IKEA

Důležitý je i vzhled

Skříňové příčky a stěny vnášejí do bytového interiéru účelnost, ale současně hrají důležitou estetickou roli. Svým vzhledem mohou místnost opticky zmenšit nebo zvětšit. Ve velkých místnostech se dobře vyjímají například skříně sestavené do písmene L. Pro dobrý estetický pocit by vestavěná skříň neměla vyplňovat celý prostor od jedné stěny ke druhé a od podlahy ke stropu.

Důležitou roli hraje uzavírání. K běžnému vybavení patří posuvná dvířka, otočná či sklopná z různých materiálů. Oblíbené je pískované sklo, zrcadlo podlepené bezpečnostní fólií, dřevo, látkové systémy, proplétané výplně z přírodního dřeva, žaluzie apod.

Krabice jsou řešením do dětského pokoje. Foto: Jaroslav Hejzlar a archiv IKEA

Posuvné systémy jsou praktické zejména v prostorově stísněných podmínkách. Jejich nevýhodou je, že neumožňují tak dokonalý přístup k vnitřku skříně. K praktickým a současně finančně náročnějším způsobům otvírání patří výsuvný systém se zásuvkami nebo otočný systém.

Široký výběr konstrukčního provedení materiálů a povrchových úprav umožňuje použití skříní v jakémkoli prostoru. Záleží na nás, jakému provedení dáme přednost.

Komoda stále žije

Komoda, vysoký zásuvkový prádelník na ukládání drobného prádla, poslouží těm, kteří nepotřebují velké úložné prostory a mají rádi klasiku. Jsou výzvou pro designéry v každé době a i dnes jejich obliba stoupá.

V minulosti sloužily jako úložné prostory v domácnostech truhly nebo lavice. Ty nejstarší byly z prken, později s vyřezávanými motivy nebo malované. Truhlu postupem doby nahradila šatní skříň a zásuvková komoda. Také tvar a zpracování komod se měnil v čase.

Dodnes se vyrábějí komody nejrůznějších tvarů - vypouklé, zvlněné i pravoúhlé. Komoda se do našich domovů vrací už kvůli tomu, že je praktická. Většinou bývá součástí ložnic. V zásuvkách lze uchovávat textil, prádlo, zkrátka vše, co potřebuje přehledný úložný prostor.

Komody jsou stále v kurzu. Foto: Jaroslav Hejzlar a archiv IKEA

Některé části mohou být upraveny pro ukládání šperků, hodinek a jiných cenností. Horní deska slouží k vystavování ozdobných předmětů, fotografií, váz, svícnů či pokojových květin. Do moderních interiérů se hodí komoda jednoduchých tvarů.

Dřevo je klasika

Nejčastěji se objevuje přírodní dřevo, výjimkou nejsou barevné prádelníky. Nemáme-li komodu, šatnu ani skříň, nemusíme věšet hlavu. Na trhu je dost druhů krabic, sítí, závěsných obalů, tyčí i stojanů na oblečení. Tyto náhradní způsoby ukládání oděvů využíváme jako samostatné prvky nebo nám poslouží jako skladebný systém.

Oproti šatním skříním mají jednu velkou výhodu - jsou mobilní, a tak se můžeme kdykoli jednoduše rozhodnout cokoli změnit. K udržení pořádku v bytě je nutný dostatečný prostor. Jedině tak schováme vše, co považujeme za ryze intimní.

Jen výjimečně odložíme oblečení přes opěradlo křesla či židle. Existuje několik řešení, jak si poradit. Ideálním místem pro praktické krabice jsou otevřené police, které navíc svým barevným provedením rozzáří celý byt.

Nepřekonatelná tyč

Zavěsíme na ni vše, co vyžaduje ramínko. Aby k oděvům nepronikl prach, poslouží praktické obaly v různých barvách a velikostech. Jestliže nechceme mít vše na očích, použijeme závěs. Oblíbené jsou boxy ve tvaru sprchového koutu vybavené několika přihrádkami a tyčemi. Hodí se do malých prostor.

Oblíbené mezi mladými jsou pojízdné kontejnery opatřené různými úložnými programy. Máme-li slabost pro menší boxy, hodí se plastové krabice. Snadno se udržují a na věci se nepráší. Designéři stále vymýšlejí nové způsoby ukládání oblečení a snaží se vejít do vkusu většiny.

Alternativní úložné prvky jsou všechny, které umožňují mobilitu. Mimo kufrů to jsou prostředky na ukládání oděvů vybavené dostatečným množstvím demontovatelných prvků tak, aby vše bylo uloženo dostupně a přehledně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám