Hlavní obsah

Historická budova nádraží Vyšehrad je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do konce května se mohou hlásit do výběrového řízení zájemci o koupi historické budovy nádraží v Praze na Vyšehradě. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly bude nový vlastník znám na přelomu srpna a září. Zamýšlený prodej ale ostře kritizují zástupci občanských sdružení.

Článek

České dráhy zatím nezveřejnily cenu, za kterou hodlají vyšehradské nádraží prodat. Občanské sdružení Přátelé Starého Podskalí ale tvrdí, že ve výběrovém řízení figuruje částka 40 milionů korun.

Dráhy si nekladou žádné podmínky, které by omezovaly využití budovy. K prodeji budovy má výhrady jednatel společnosti Nádraží Ivan Mečl. Společnost si secesní dům od Českých drah pronajala v roce 2000 se záměrem vybudovat moderní kulturní centrum.

O rok později se ale bývalá státní firma v důsledku transformace rozdělila na akciovou společnost České dráhy a státní podnik Správa železniční dopravní cesty. Nájemci se s nástupnickými organizacemi nepodařilo dohodnout na nové smlouvě. Podle Mečla ale společnost vynaložila na přípravu rekonstrukce milióny korun. U Obvodního soudu pro Prahu 1 se soudí o náhradu škody.

Nakládání s památkou kritizuje také občanské sdružení Přátelé Starého Podskalí. "České dráhy nechaly objekt zchátrat až na pokraj zkázy. Nevyjasněné vlastnické vztahy nejsou omluvou pro současný žalostný stav budovy," uvedla předsedkyně sdružení Eliška Valdová. O objekt také usilovala i druhá městská část, která drahám navrhovala bezúplatný převod.

Reklama

Výběr článků

Načítám