Hlavní obsah

Moderní jsou atypická křesla a sedačky

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od sedaček a křesel očekáváme především pohodlí. Při výběru proto nehodnotíme jen vzhled, ale i funkce, které zvyšují komfort při používání.

Článek

Dnes můžeme sedací nábytek poskládat z několika dílů do rozměru, jaký bude vyhovovat našim potřebám. Moderní jsou podnožky, rohová křesla i tzv. chaise-longue (dlouhá křesla). Dobu někdejšího způsobného sezení vystřídalo období nedbalého lenošení.

Variabilita především

Důležitým rysem současného sedacího nábytku je polohovatelnost. Polohovatelná bývají záda, podle potřeby se dají natáčet také stolky pevně přichycené k některým pohovkám. A designéři tento luxus stále vylepšují. Podpěry rukou i hlavy bývají nastavitelné v několika polohách.

Některé modely jsou vybaveny systémem využívajícím přítlačnou sílu sedícího a v momentě, kdy se opře, záda se nakloní do pohodlnější polohy a sedák se automaticky vysune dopředu. Praktické jsou sedačky i křesla s nožkami.

Světlá barva nábytku je umocněná výrazným temně fialovým odstínem židle. Foto Stopka/COR

Potahy jsou obvykle snímatelné. Dřevěným částem nábytku vévodí světlé dřevo. Pokud se na podnoži objeví chrom, je doplněn pastelovými odstíny potahových materiálů.

Barevná pestrost

Na předních místech žebříčku se drží barvy od sytě hnědé po bílou kávu, slonovou kost nebo čistě bílou. Pohovky a křesla se objevují i ve výrazných pastelových barvách, které se vyjímají ve větším prostoru. Obliba červené a oranžové barvy, podporující aktivitu, zřejmě z nabídky výrobců jen tak nezmizí.

Terakotová barva sedačky vynikne v čistě bílém interiéru. Foto Stopka/Rolf Benz

Svěže a vesele působí pohovky v zeleném, růžovém, bleděmodrém či fialkovém odstínu. Elegantně i odměřeně vypadá černá a bílá, které použity s mírou dodají našemu soukromí právě tu eleganci, jež upoutává svou jednoduchostí.

Maximální využití

Podobné pohodlí nás čeká i v křesle, které nemusí patřit k sedací soupravě, ale může to být solitér. Takové křeslo hraje v interiéru dominantní roli. Je vybaveno nastavitelným podhlavníkem i podnožkou a pro náročnější může mít stejně jako pohovka dálkové ovládání. Praktické jsou sedací soupravy s možností rozložení, které poskytne lůžko na přespání.

Mělo by být dostatečně kvalitní pro několikahodinový spánek. Pohovky existují v mnoha variantách, jednou z nich je systém clic clac, kdy se pohovka rozloží zatažením za přední část, čímž se opěradlo dostane do stejné úrovně jako sedací část. Pohovky se dají rozložit i tím, že je rozvineme nebo vysuneme a vložíme matrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám