Hlavní obsah

Světelné diody v domácnosti mohou ušetřit spoustu peněz

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Doba se mění a s ní se mění i naše nároky na komfort bydlení. Spolu s kvalitou žádáme i úspornost a vysoký výkon. Osvětlení v domácnosti pomocí světelných diod (LED) otevírá netušené možnosti.

Článek

Nové technologie postupně nahrazují přežité systémy. Jejich výhodou je značná flexibilita, jednoduchost použití i obsluhy a hlavně nízká energetická náročnost. Osvětlení domácnosti znamená značnou položku v rodinném rozpočtu. Světelné diody (LED) jsou zajímavou variantou, jak si dopřát luxus a přitom se chovat ekonomicky.

Z historie

První žárovku rozsvítil Thomas Alva Edison 21. 10. 1879. Její koncept se v téměř nezměněné podobě používá dodnes. Ale světlo využívá jen tři procenta spotřebované energie. Zbytek energie se spotřebuje na výrobu tepla. Mnohé žárovky tak spíše hřejí než svítí.

Mezi další nejčastěji užívané zdroje patří halogenové žárovky, které mají daleko větší svítivost než žárovka klasická (přibližně o 30 procent).

Stále ještě používané zářivky dnes již neblikají a rozsvítí se ihned po stisknutí vypínače. Vydrží svítit až šestkrát déle než žárovka a ušetří přibližně 75 procent elektrické energie.

Hra se zrcadlem a světlem. Foto: archiv firem OSRAM, Philips, Verolight

Svítivé diody se zpočátku kvůli malé účinnosti využívaly jen jako doplňková a navigační světélka. Označení LED je odvozené z anglického Light-Emitting Diodes.

První opravdovou tzv. LEDku s viditelným spektrem vyvinul už v roce 1962 americký vědec Nick Holonyak Jr. Díky opravdu dlouhé životnosti a téměř zanedbatelné spotřebě patří k bezkonkurenčně nejvýhodnějším světelným zdrojům.

Jak fungují

Jsou založeny na polovodičích, které přeměňují elektrický proud přímo na světlo. Svítivá dioda se skládá z více vrstev polovodičových materiálů, při provozu diody v propustném směru dochází v tenké aktivní vrstvě k vývinu světla.

Na rozdíl od konvenčních žárovek, které vyzařují barevné spektrum, vyvíjejí LED světlo konkrétní barvy. Pro výrobu svítivých diod je využíváno mnoho materiálů, např. gallium, arzenid, fosfor, křemík, uhlík a jiné. Podle použitého polovodičového materiálu se mění i vyzařovaná barva světla.

Mnohostranné využití

Svítidla osazená LED se uplatňují v exteriéru jako orientační světelné body, k nasvícení budov a podsvícení nápisů. Slouží ke zvýraznění schodišť a chodeb. Nasvítí bazény i zahrady, efektně vypadají jemně ozářené sochy a umělecká díla.

LED se dají koupit v různých provedeních, např. v podobě klasické žárovky, která má i stejné uplatnění, dále pak jako kabely, lišty a moduly. Instalují se do světelných ramp, podhledů, efektní jsou jako podlahová nebo nástěnná svítidla. Pro architekty jsou LED požehnáním, nasvícené budovy mění barvu a upoutají oko pozorovatele.

Podlahová svítidla

Nejčastěji se s LED v interiéru setkáváme v podobě podlahových svítidel. Používají se na všechny druhy povrchů, např. lamino, dlažbu, koberce, beton, dřevo. Tvar si můžeme vybrat přesně podle vlastních představ - obdélníkový, čtvercový nebo nejžádanější kruhový.

Instalace je jednoduchá, potřebná hloubka je jen 6,5 mm, a provádí se současně s pokládkou krytiny.

LED diody se uplatní i v ložnici. Foto: archiv firem Osram, Philips, Verolight

Výhodný provoz

Oproti klasické žárovce má LED mnoho jasných předností. Pro uživatele je nejpádnějším faktem, proč si pořídit diodu, opravdu dlouhá životnost, výrobci udávají až neuvěřitelných 100 000 hodin.

Nezanedbatelná není ani minimální spotřeba 0,3 W a téměř nulová poruchovost. Spíš jen pro efekt stojí za zmínku možnost až 16 miliónů barevných odstínů, které jsou namíchány z pěti základních barev - bílé, žluté, červené, modré a zelené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám