Hlavní obsah

Co nesmí chybět v koupelně

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Frekventovaným místem každého bytu je koupelna, proto by měla být co nejútulnější a nejpohodlnější. K tomu nestačí jen kvalitní dlažba, obklady a sanitární keramika. Také doplňky koupelnu oživí a zútulní.

Článek

Koupelnu zútulní vhodné závěsy, předložky, ručníky, osušky a župany. Přednost dáváme materiálům, které po kontaktu s vodou rychle schnou, vyhýbáme se těžkým textiliím nebo klasickým kobercům.

Na podlahu raději volíme speciální koupelnové předložky, které snášejí dlouhodobé zatížení, snadno se perou a suší. Barevné ladění textilií by mělo odpovídat charakteru prostoru, takže geometrické i květinové vzory obvykle navazují na plochy obkladů a dlažeb.

Doplňky musí ladit

Při výběru doplňků se zaměříme hlavně na účel použití, konstrukční řešení, materiál a na jejich vzhled. Vyrábějí se z nejrůznějších materiálů, ovšem nejrozšířenější je plast. Protože je lacinější, musíme počítat s menší životností a je nutné jej čas od času vyměnit.

Nejpoužívanějším materiálem je zdravotně nezávadná nerezová ocel nebo běžný kov s povrchovou vrstvou chrómu, niklu, zlata či stříbra. Tyto výrobky jsou k dostání ve standardním i exkluzivním provedení. Designově i cenově zajímavý je drátěný program. Také v tomto případě si ověříme, z jakého materiálu jsou jednotlivé kusy vyrobené.

Oblíbenou skupinou jsou keramické a skleněné doplňky. Jejich použití v koupelně si rozmyslíme zejména v rodinách s dětmi, protože jsou náchylnější k rozbití.

Dopřejte si kvalitní zrcadlo

Zrcadlo by mělo mít dobrou optickou kvalitu i zajímavý vzhled. Na zrcadlech vyrobených z podřadného materiálu nebo nekvalitní technologií se mohou časem vytvořit černé skvrny, které způsobí částečnou ztrátu funkčnosti. Proto ať už si vybereme zrcadlo jakéhokoli tvaru, mělo by mít zabroušenou hranu. O takové zrcadlo se nepořežeme a ani při manipulaci se nebude lámat.

Na trhu je spousta zrcadel nejrůznějších tvarů a barevného podání v rámech i bez rámů. V koupelně by neměla chybět speciální parabolická zvětšovací zrcadla, která ocení zejména ženy při kosmetických úpravách.

Pro běžné použití si můžeme podle potřeby a vkusu pořídit zrcadla zdobená leptem, luxusní skládaná zrcadla, zrcadlové obklady, v poslední době jsou velmi žádaná zrcadla s vlastním osvětlením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám