Hlavní obsah

Pouť hadždž končí, muslimové kamenovali satana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEKKA

Více než 2,5 miliónu muslimských poutníků v pondělí dokončilo v údolí Míná u Mekky rituální kamenování satana, kterým končí muslimská velká pouť hadždž. Závěrečný obřad je považován za velmi riskantní část pouti a v minulosti si vyžádal stovky obětí. Letos se rituál obešel bez obětí, za což poutníci děkovali Bohu i Saúdské Arábii, která přijala nová bezpečnostní opatření.

Článek

"Díky bohu, letos jsme měli bezpečnou hadždž. Většinou s sebou beru své syny, aby mě chránili, ale letos jsem zjistil, že jsem v pořádku i bez nich," řekl agentuře Reuters Egypťan Sádija Mustafá.

"Organizace byla skvělá," souhlasí indický poutník usazený na korbě nákladního automobilu. "Byl jsem tu před dvěma roky, ale tentokrát tu bylo víc jídla zdarma a méně zmatků."

Závěrečný rituál předepisuje, aby každý z poutníků za volání "Alláh Akbar" (Bůj je veliký) hodil sedm oblázků na každý ze tří pilířů, ztělesňujících Satana. Po kamenování se poutníci vydávají do Mekky do velké mešity, kde na rozloučenou znovu obejdou svatyni Kaba s posvátným černým kamenem.

Podle oficiálních údajů saúdskoarabských úřadů se hadždže letos zúčastnilo celkem 2 378 636 lidí, včetně 1 654 407 poutníků z ciziny 187 národností. Z Česka na pouť, kterou by měl za život absolvovat každý muslim, vyjely asi dvě desítky osob.

Letecký pohled na stany, v nichž bydlely dva milióny poutníků. Foto: REUTERS/Ali Jarekji

Pro zajištění bezpečnosti poutníků saúdské úřady povolaly tisíce policistů, kteří dostali k dispozici i vrtulníky. Úřady zavedly přísnou kontrolu nad pohybem autobusů, aby předešly obřím zácpám, známým z minulosti.

Cesta k pilířům patří k nejnebezpečnějším částem každoroční velké pouti do Mekky. Místa, jimiž musejí věřící projít, jsou úzká a v minulých letech často docházelo k tlačenicím, v nichž byly ušlapány stovky lidí. Při předchozí pouti, 12. ledna loňského roku, přišlo o život 362 lidí, v červenci 1990 zde dokonce zahynulo 1426 poutníků, převážně z Asie, kteří se pravděpodobně kvůli poruše ventilace zadusili v přístupovém tunelu.

Kamenování je připomínkou biblického příběhu o Ibráhímovi (biblickém Abrahámovi), který byl ve zkoušce víry ochoten obětovat svého syna. Když ho vedl na pahorek, kde chtěl oběť vykonat, házel kameny na Satana, který se mu po cestě vysmíval. Bůh Ibráhíma včas zadržel a dovolil mu obětovat místo syna ovci. Podle dalších výkladů má symbolické vítězství nad Satanem muslimovi dodat síly k vítězství nad zlem ve svém nitru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám