Hlavní obsah

Zámek Uherčice má nové zázemí pro turisty

Zámek Uherčice u Znojma má po 18 letech provozu zázemí pro turisty. Památkáři jej vybudovali v bývalé konírně, kde zřídili pokladnu, toalety a občerstvení. Náklady 2,2 miliónu korun zaplatilo ministerstvo kultury. Informovala o tom kastelánka Eva Štěpánová.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Uherčice

Článek

Od roku 1996 správa zámku působila ve stavebních buňkách a turisté mohli využívat jen mobilní toalety. Uherčický zámek je nejzanedbanější památkou v majetku státu na Moravě. Jeho oprava bude stát podle hrubých odhadů půl miliardy korun. Objekt je podle odborníků jednou z nejopomíjenějších památek v zemi.

Loni zámek navštívilo 3200 lidí, což je o zhruba 600 více než v roce 2013. Zájem se zvyšuje, památkáři se ale domnívají, že po postupné rekonstrukci objektu půjde návštěvnost výrazně nahoru.

Na řadě jsou dveře, okna i fasády

Zámek má dva prohlídkové okruhy. Ani jedna z jeho komnat není zrekonstruovaná. Památkáři je chtějí obnovit z dotací EU.

Nejznámějším vlastníkem uherčického zámeckého komplexu byl do konce druhé světové války italský šlechtický rod Collalto et San Salvatore. Po válce byli příslušníci rodu označeni za nepřátele státu a byl jim zabaven majetek. Od 50. let v zámku sídlila pohraniční stráž dohlížející na hranici s Rakouskem.

Objekt má opravené střechy a stropy, které byly probořené. Potřebuje nové dveře a okna, nutná je obnova vnitřních i venkovních fasád, fresek, kanalizace a elektrorozvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám