Hlavní obsah

Turisté se mohou vydat po stopách hrdinů filmu Krásno

Výletníci se mohou vydat šumperskými ulicemi ve šlépějích hrdinů černé komedie Ondřeje Sokola Krásno. Ta se loni ve městě natáčela. Zážitek umožní nová mobilní aplikace pro chytré telefony, kterou pro návštěvníky připravila radnice města. Fanoušky filmu seznámí přímo s místy, kde se snímek natáčel. Podobnou možnost mají v regionu také příznivci snímku Alois Nebel Tomáše Luňáka.

Foto: Profimedia.cz

S mobilním telefonem v ruce teď možná po Šumperku začne chodit více turistů. Ilustrační foto

Článek

Dosud mohli návštěvníci Šumperka procházet s telefony v ruce památky spjaté s rozvojem města v 19. století. Aplikace nyní zahrnuje i místa natáčení filmu Krásno. „Jde například o kino Svět, Hotel Grand, krematorium a přehradu Krásné," uvedl Bohuslav Vondruška z šumperské radnice. Podotkl, že všechny položky obsahují i fotografie z natáčení a doprovodný text se zajímavostmi z natáčení a o objektu.

Podobnou možnost mají od loňska také příznivci filmu Alois Nebel. Aplikace provází fanoušky po 11 lokalitách na Šumpersku i Jesenicku. Společnost jim ze sluchátek dělá slavný výpravčí, kterého ve filmu ztvárnil Miroslav Krobot.

Aplikace pracují s filmovým příběhem, využívají mobilní technologie, a navíc zahrnují prvky na bázi rozšířené reality a geocachingu. „Podle našich průzkumů se asi 1,5 miliónu českých turistů při výběru dovolené nechá ovlivnit filmem. Více než 40 procent turistů používá během dovolené mobilní aplikace," uvedl už dříve generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Šumperský a jesenický region si filmaři vybírají stále častěji. Za poslední roky v něm vznikly snímky, jako je 7 dní hříchu, Alois Nebel, Krásno a Díra u Hanušovic. Podle odborníků na turistiku přinášejí filmaři regionu peníze i prestiž.

Reklama

Výběr článků

Načítám