Hlavní obsah

Berounskou cyklostezku lemují zevlítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem cyklostezky Po stopách českých králů na Berounsku nově stojí takzvaná zevlítka. Výletníci si na nich mohou obout brusle nebo si třeba jen odpočinout se svačinou a láhví vody. Posezení vyrobili studenti architektury spolu s dalšími dobrovolníky během červnové tvůrčí dílny nazvané Nezevli.

Foto: archiv města Beroun

Zevlítka mají praktické využití. I tomu byl přizpůsoben jejich design.

Článek

Na výrobu originálních zevlítek bylo potřeba asi 60 dřevěných palet. Šest zevlítek je rozmístěno podél cyklostezky na Hýskov a do Srbska. Lidé je mohou využít buď prakticky například k přezouvání bruslí, nebo si třeba vyzkoušet sezení v uvelebítku, svačidle či na lavičce se stojanem na kola. Využít mohou výletníci také hrací lavičku.

Podobu zevlítek ovlivnil i názor těch, kteří hlasovali prostřednictvím internetu a na výstavě v knihovně. Místní se tak na nové tváři cyklostezky mohli přímo podílet.

Foto: archiv města Beroun

Během výletu je někdy žádoucí si odpočinout.

Cyklotrasa Po stopách českých králů by měla v budoucnu propojit Beroun s hrady Točník, Karlštejn a Nižbor. Název cyklostezky vystihuje fakt, že propojuje historická města, kde pobývali čeští králové. Většina trasy kopíruje tok řeky Berounky a Litavky. Stezka v okolí Berouna je součástí evropské sítě cyklotras EuroVelo 4, která prochází územím Francie, Belgie, Německa, ČR, Polska a Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám