Hlavní obsah

Botanická zahrada v Liberci otevřela pavilón leknínů

Právo, Jaroslav Švehla

Liberecká botanická zahrada v úterý otevřela nový pavilón pro pěstování tří druhů největších leknínových rostlin světa. Bazén a treláže v jeho pozadí jsou osázeny teprve několik dnů. Ještě nějaký čas tedy potrvá, než viktorie královská a další dva největší druhy leknínů vyrostou a rozvinou se do celé své krásy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavilón leknínů v Botanické zahradě Liberec

Článek

„Pavilón je sice osázen, ale sazenice jsou mladé, tudíž malé, ujímají se teprve několik dnů. Voda takzvaně kvasí, probíhá v ní bujení mikroflóry, čímž ekosystém přirozeně vyzrává k ustálenému biochemickému stavu,“ uvedl ředitel Botanické zahrady Liberec Miloslav Studnička s tím, že původně měl být právě dokončený pavilón otevřen koncem července, až rostliny povyrostou.

Vedení zahrady ale nakonec novou stavbu za 10,6 miliónu korun zpřístupnilo veřejnosti už nyní. Zatím více než botanická ukázka vyniká spíše samotná stavba, která díky netradičnímu řešení nabízí atraktivnější pohled na rostliny. Hladina částečně proskleného bazénu s lekníny je totiž v úrovni pasu návštěvníků.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lekníny si vyžadují speciální péči.

Zájemci v nejstarší české botanické zahradě budou moci obdivovat viktorii královskou, Cruzovu a euryalé vzdornou, kterou v Česku žádná jiná botanická zahrada nepěstuje.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související články

V Liberci rozkvetl vzácný zmijovec

Botanici v Liberci slaví, po třech letech vykvetl vzácný zmijovec titánský. Fialový kalich z části zakrývající půl druhého metru vysoký kanárkově žlutý květ se...

Výběr článků

Načítám