Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za klamy do Poličky, za Arabelou do Kroměříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letní víkend zve malé i velké návštěvníky do areálů hradů a zámků stejně jako na jarmarky či hledání pokladu. Zvolte dobrodružný nebo zábavně edukativní program a pomyslně přivítejte nejteplejší roční období.

Foto: Profimedia.cz

Kostýmy z pohádkového seriálu Arabela můžete aktuálně vidět v Kroměříži. Ilustrační foto

Článek
Praha

Merkur v Kotvě

Obchodní dům Kotva připravil hravý červnový program nazvaný Škola hrou nebo cesta ke světovému vynálezu? Odpověď na otázku tam najdete na interaktivní výstavě stavebnice Merkur. Expozici i dílny navštivte mezi 10:00 a 18:00. Více zde.

Svatojánský bál na zámku

Třetí ročník bálu princezen, rytířů a princů proběhne v neděli na krytém nádvoří Chvalského zámku. Děti se tam potkají s Šípkovou Růženkou, Popelkou, Zlatovláskou a Koloběžkou. Mezi 15:00 a 17:00 se bude také soutěžit. Slavnostně se otevřou výstavy Cesta (nejen) do pravěku se Zdeňkem Burianem a Obří leporelo českých dějin. Podrobnější informace naleznete zde.

Lesní řemesla v muzeu

Tradiční lesní řemesla poznají děti v sobotu v Národopisném muzeu – Musaionu díky programu Aspoň na víkend navštiv les uprostřed. Od 13:00 do 17:00 se zájemci v Kinského zahradě dozví zajímavosti ze života uhlířů a dřevorubců. Zkusí si košíkářství a další řemesla spojená se zpracováním dřeva a slámy. V 16:00 začne procházka po Petříně s vyprávěním o petřínských pramenech. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Zámek Dobříš dětem

Neděle bude na Dobříši dnem plným zábavy, soutěží, odměn, pohádek a hudebních vystoupení. V pravé poledne se otevře v parku brána do pohádky. Od 10:00 do 17:30 budou pro návštěvníky zpřístupněny zámecké komnaty s loutkami a hádankami pro děti a připraveny tvořivé dílny či jízdy na konících. Více se dozvíte zde.

Dětský den v Benešově

Ferdináda pro děti proběhne v pivovaru Ferdinand v sobotu v Benešově. Mezi 13:00 a 17:00 účastníky zabaví pohádky, soutěže, hry i výtvarné dílničky. Budou zasvěceni do tajů výroby piva, dozví se, jak vypadá ječmen a chmelová šiška, co je sladovna, varna či spilka. Více informací naleznete zde.

Svatojánská noc v Máslovicích

V muzeu másla v Máslovicích bude připravena noční prohlídka a výroba lampionů, se kterými se vydáte na noční světelnou stezku. Od 19:00 tam bude také kartářka. Druhá část programu je vyhrazena dospělým, kterým na návsi zahraje skupina Hudba Plus. Více hledejte zde.

Do Roubenky za pohádkou

V sobotu jste mezi 11:00 a 16:00 srdečně zváni na Kokořínsko do Roubenky 1791. Děti tam budou unešené nejenom ze spousty zvířátek, ale také z pohádkového programu. Hosté si pochutnají na drobném občerstvení, a když vyjde počasí, mohou se osvěžit ve zdejším bazénu. O zábavu bude zkrátka postaráno. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Dětský den v Technickém muzeu

Sobotní program brněnského Technického muzea volně navazuje na výstavu „Velká válka 1914 – 1918 Technika v míru, technika ve válce“. Základní postavou je voják vzpomínající na čtení pohádek od maminky a na hraní s kamarády. Soutěžní stanoviště budou mezi 10:00 a 17:00 věnována pohádkám, hrám a životu dětí na přelomu 19. a 20. století. Více čtěte zde.

Malí aristokraté na zámku Bučovice

Výstava s názvem Život malých aristokratů byla připravena ve spolupráci s Muzeem hraček Rychnov nad Kněžnou a mapuje rodinný život šlechty a zejména aristokratických dětí. Otevřena je o víkendu na zámku Bučovice od 10:00 do 16:00. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Keramický den v Hoslovicích

Na středověkém vodním mlýně v Hoslovicích uvidí v sobotu děti ukázky výroby keramiky a vyzkoušejí svoji zručnost v dílničkách. Od 10:00 do 17:00 bude připraveno pečení chleba a dalamánků, komentované prohlídky areálu mlýna, spuštění mlýnského kola i hra harmonikář. Více hledejte zde.

Děti dětem na hradě

V neděli děti čeká na hradě Dívčí Kámen program plný zábavných soutěží, her a tanečků. Od 15:30 do 17:00 uslyší známé pohádkové a muzikálové písničky a budou je bavit dětské seriálové televizní hvězdy. Bližší informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Výstava vrtulníků v Hradci Králové

Již 13. ročník tradiční akce Helicopter Show proběhne na letišti v Hradci Králové od čtvrtka do soboty. V rámci sobotního leteckého dne diváci uvidí mezi 9:00 a 16:30 mnoho letounů a vrtulníků různých typů nebo výstavu sportovních automobilů. Chybět nebudou ukázky letecké a zdravotnické techniky. Více čtěte zde.

Folklorní festival v Lázních Bělohrad

Už 40. Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou proběhne od středy do neděle v Lázních Bělohrad. Pořady se odehrají v Zámeckém parku a na dalších místech. Uvidíte souborová vystoupení, krojový průvod, šermíře a přehlídku lidových krojů. Sobotní jarmark doplní hry a tvůrčí dílny pro děti. V sobotu bude mezi Bělohradem a Novou Pakou jezdit historický parní vlak. Podrobnější harmonogram akce si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Výstava Hry a klamy v Poličce

Interaktivní výstava doputovala z libereckého science centra iQpark do Městského muzea a galerie Polička. Děti tam nadchne 60 hravých exponátů. Výstava je doplněna o 12 exponátů zaměřených na lidské smysly. Otevřena je o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Další informace se dočtete zde.

Výstava aut ve Vysokém Mýtu

Prázdninová výstava nazvaná Auto, kam se podíváš je k vidění v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtu. Na výstavě lze spatřit šlapací auta stejně jako „angličáky“, modely z papíru, unikátní sbírku autíček Igra Oldtimer nebo skládačky Montisystem. O víkendu sem zavítejte od 9:00 do 12:00 a od 13:30 do 17:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Oslava slunovratu v Mariánských Lázních

Oslavy slunovratu začnou v Mariánských Lázních v areálu parku Boheminium v pátek divadelním představením Noc na Karlštejně. V sobotu v areálu Krakonoš uvidíte bubenickou, šermířskou a vlajkovou show, divadlo pro děti, plavební ukázky lodních modelů, letecké modely a vrtulníkovou akrobacii. Na Městském úřadě proběhne Mistrovství světa v plastikovém modelářství 2014. Více hledejte zde.

Běžecký závod

Když už budete v Mariánských Lázních, můžete se zapojit také do posledního závodu seriálu běhů Rozhledny v pohybu, který proběhne v neděli v okolí rozhledny Hamelika. Od 9:00 bude připraven bohatý program, soutěže pro děti, opékání buřtů a tombola.

Závodníci zdolají vrch Hamelika třemi způsoby. Prvním závodem je běh do vrchu o délce 1,55 kilometru s hromadným startem. Poté následuje výběh sjezdovky intervalovým způsobem a na závěr výběh schodů na rozhlednu intervalovým způsobem. Závod bude přizpůsoben i pro děti. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Slavnosti slunovratu v Liberci

Slavnosti slunovratu proběhnou v sobotu na místě bývalého lesního divadla u vyhlídky Martinská stěna v Liberci-Kateřinkách. Pohádkový les začíná ve 13:30 a divadelní představení v 15:00. Uvidíte také ukázky skotských tanců. Více se dozvíte zde.

Vyřezávané peklo na hradě Houska

Výstava pojmenovaná Peklem představí na hradě Houska ručně vyřezané pohyblivé peklo, volně inspirované Danteho Božskou komedií. V bývalé kočárovně uvidíte 11 obrazů pekelných trestů za pozemské hříchy. O víkendu přijďte od 10:00 do 17:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Pouť pro rodinu v Beňově

Velká výroční akce pro rodiny proběhne v Beňově nedaleko Přerova v sobotu. Děti se vydají za pokladem pohádkové říše od 13:00 do 16:00. V areálu sokolovny potkají spoustu pohádkových bytostí a užijí si hudbu i další zábavu. Další informace naleznete zde.

Mezinárodní turnaj v miniházené

Ve dvou sportovních halách proběhne ve Velké Bystřici 10. ročník mezinárodního turnaje v miniházené - Memoriál Jana Kratiny. Turnaje dětí mladšího školního věku se zúčastní 40 družstev. Uvidíte také šermíře, bojové umění, zkusíte si lukostřelbu, Nordic walking i základy první pomoci. Více se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Zámecké slavnosti v Kuníně

Areál zámku a zámeckých zahrad v Kuníně hostí v sobotu 16. ročník slavností. Od 9:00 do nočních hodin uvidíte velkou historickou fresku s kostýmovanými účinkujícími, jezdce na koních, vojáky, kejklíře. Prohlédnout si můžete také zámek, park a kostel. Blíže můžete do programu nahlédnout zde.

Havířov v květech

V 11:00 projde Havířovem květinový průvod, dále se odehraje floristická soutěž s řadou vystoupení. Pro nejmenší bude připravený dětský park. Na centrálním parkovišti navštívíte farmářský trh, ochutnáte selskou kuchyni, uvidíte lidová řemesla a zvířátka selských chlévů.

V centrálním parku se děti projedou na koních a ponících. Den zakončí ohňostroj. Přesný harmonogram akce najdete zde.

Plzeňský kraj

Expozice kočárků a panenek

Muzeum Lamberská stezka na Klatovsku zve na výstavu soukromé sbírky Aleny Balýové do Žihobic. Děti i dospělé nadchne do konce července soubor historických kočárků z let 1860 - 1960 doplněný o dobové panenky, oblečení a dětské pokojíčky. Přijďte v sobotu od 10:00 do 15:00. Více zde.

Výstava Paměť loutky v Plzni

Muzeum loutek zve na výstavu fotografií do Smetanových sadů. Prostřednictvím loutek se do 26. června seznámíte se zajímavými místy Plzeňského kraje. Výstava se koná při příležitosti 30. ročníku festivalu Skupova Plzeň. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Historická akce v Terezíně

Akce pro celou rodinu proběhne v sobotu v prostředí barokní pevnosti Terezín. Vojáci vás provedou strážnicí, představí výzbroj a vojenskou službu na konci 18. století. Za doprovodu sapérů (zákopníků) si prohlédnete od 10:00 do 17:00 zrekonstruované prostory strážnice Litoměřické brány. Děti si zkusí výrobu náboje do pušky či rozdělání ohně křesadlem. Více hledejte zde.

Přehlídka šermu v Budyni nad Ohří

Soutěžní přehlídka skupin historického a scénického šermu Budyňská koruna zaplní v sobotu prostory Vodního hradu v Budyni. Pro diváky budou od 10:00 do 17:00 připraveny historické stánky, dobová hudba, tance či kejklíř. Více čtěte zde.

Vysočina

Výstava kostýmů v Telči

Do konce září je v zámecké galerii připravena výstava Telčí po stopách filmů. Děti i dospělí nahlédnou do zákulisí z filmů či pohádek, které vznikly na zámku a v okolí Telče. V sedmi místnostech se můžete těšit na filmy Pyšná princezna, Až přijde kocour, Helimadoe, Bathory nebo Borgia. Dorazte mezi 10:00 a 17:00. Více zde.

Expozice historických kočárků

Muzeum Vysočiny Pelhřimov zve na výstavu historických dětských kočárků ze sbírky Miloslavy Šormové. Kolekce zahrnuje kočárky z let 1880 – 1980 z nejrůznějších materiálů – látkové, prošívané, proutěné, koženkové nebo pletené z bužírky. Součástí sbírky jsou i kočárky pro panenky. Výstavu můžete na zámku pánů z Říčan navštívit o víkendu od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Arabela v Kroměříži 

Muzeum Kroměřížska zdobí výstava originálních barrandovských kostýmů z pohádkového seriálu Arabela, jehož scénář napsal kroměřížský rodák Miloš Macourek. Do Malé galerie přijďte o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00 podívat se na kostýmy Arabely, Rumburaka, Xénie, a dalších. Více hledejte zde.

Dětský den na Všemině u Slušovic

V areálu Activitypark Hotel Všemina na Zlínsku si užijte v sobotu Všeminění. Hlavní program začíná ve 13:00 a zahrnuje kondiční soutěž, hudební a taneční vystoupení, žonglérský workshop, autogramiádu hokejistů, malování na obličej, projížďky na koních nebo soutěže a hry pro děti. Bližší informace se dočtete zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám