Hlavní obsah

Moravská galerie ukazuje stálé expozice zdarma. Nově také Uprkovu Jízdu králů

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Moravské galerie (MG) Jan Press zatáhl v pondělí po poledni za šňůrku a odhalil tak slavný obraz Joži Uprky Jízda králů. Malíř dílo vytvořil v roce 1897, do Brna se obraz vrátil až po 30 letech.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ředitel Moravské galerie Jan Press odhaluje restaurovaný obraz Jízda králů.

Článek

Monumentální plátno o rozměrech 172 krát 312 centimetrů můžete vidět v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí v Brně. Prohlédnout si ho můžete dokonce zdarma, protože MG jako první galerie v Česku zrušila vstupné do svých stálých expozic.

Poškozené plátno léčili „homeopaticky“

Obraz visel do roku 1975 v obrazárně Moravského zemského muzea, ale vzhledem k nutným opravám statiky Ditrichštejnského paláce byl převezen do Galerie výtvarného umění v Hodoníně. Nedávno byl vystaven ke 150. výročí narození Joži Uprky v Národní galerii. Pak dílo v Brně restaurovali.

Podle kurátorky MG Kateřiny Svobodové byla obnova mnohem náročnější, než předpokládali. „Plátno bylo na více místech zteřelé, popraskané, bylo zapotřebí hlubších zásahů. Členitost a plasticita malby komplikovala také vyčištění plátna. Odborníci pečlivě dávkovali účinné látky, metodu sami označili pojmem restaurátorská homeopatie,“ řekla s úsměvem Svobodová.

Foto: Jan Trojan, Právo

Uprkovo dílo prošlo rozsáhlou restaurací.

Galeristé jsou s restaurací obrazu spokojeni. Malba se znovu rozzářila intenzívními barvami, projasnilo se pozadí, zvýraznily detaily. Restaurován byl i původní rám, v posledním období ne zrovna šťastně nahrazený provizorní lištou. Obraz nyní vypadá i s novým rámem tak, jak jej znali Uprkovi současníci.

Milovníci a znalci výtvarného umění jistě ocení, že poprvé v sousedství Jízdy králů je vystaven úplný soubor olejových skic, získaný od umělcovy dcery. Názorně přibližuje způsob malířovy práce. Prezentována je i dokumentace restaurátorského zákroku.

Očekávají větší návštěvnost

„Uprka měl problémy s prodejem tak velkého obrazu,“ připomněla kurátorka. Do sbírek tehdejší obrazárny Moravského muzea byl výborem zakoupen až v roce 1904 na návrh Klubu přátel umění Moravským zemským.

Myšlenkou zachytit lidovou slavnost typickou pro Slovácko se začal autor zabývat již po návratu ze studií v Mnichově. Nejvíce ho zaujala jízda vlčnovská. V soukromé české sbírce existuje také zmenšená verze Jízdy králů. Velké plátno obdivoval v Brně v roce 1902 August Rodin, vystaveno bylo v Londýně, Vídni i Petrohradu.

Zdarma mohou zájemci navštívit od 1. prosince v Brně Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův palác a zmíněný Místodržitelský palác – všechny budovy patří Moravské galerii. Každý návštěvník samozřejmě může přispět do kasičky dobrovolnou částkou.

„Očekáváme razantní nárůst návštěvnosti. Zároveň chceme, aby umění bylo dostupnější pro všechny,“ uvedl ředitel MG Press.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám