Hlavní obsah

Turisté mohou na stezku Svatojánské proudy

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární naučná stezka Svatojánské proudy je po pěti měsících obnovy znovu přístupná veřejnosti. Vede skalnatým údolím řeky Vltavy mezi obcemi Štěchovice a Nové Třebenice.

Foto: Profimedia.cz

Naučná stezka Svatojánské proudy se znovu zaplní turisty.

Článek

Naučná stezka (NS) Svatojánské proudy vznikla už před 30 lety a patřila k největším turistickým lákadlům v zemi. Měří 8,5 kilometru a nabízí 15 zastavení. Turisté se z panelů dočtou mimo jiné o historii vorařství a trampingu, přehradách Vltavské kaskády i obcích Třebenice a Štěchovice.

Cedule obsahují QR kódy, pomocí nichž si lze prostřednictvím chytrého telefonu poslechnout trampské písně nebo prohlédnout fotky. Přibyly dva interaktivní prvky pro děti – bludiště a dřevěná doplňovačka a dvě odpočívadla.

Jediné dopravní spojení bylo možné po vodě.
Petr Janeček, předseda ČSOP Zvoneček

Stezka se klikatí skalami nad Vltavou. Kdysi divoký kaňon, postrach vorařů, si i po výstavbě Štěchovické přehrady zachoval svůj půvab. Místo si oblíbili trampové, kteří tam založili jednu z prvních osad, známou Ztracenku. Nadšenci historie dali do kupy neuvěřitelné množství historických fotografií a starých kolorovaných pohlednic.

„S dalšími cennými informacemi pomohli místní osadníci,“ vyprávějí tvůrci naučné stezky z Českého svazu ochránců přírody (SOP). Jedna z informačních tabulí vzpomíná na manželský pár, který zahynul letos na jaře, kdy přívalové vody strhly kus svahu, na němž stála jejich chatka, a ta se s nimi zřítila.

Foto: Profimedia.cz

Stezka je vhodná výhradně pro pěší chůzi.

„Jediné dopravní spojení bylo možné po vodě,“ vypráví předseda ČSOP Zvoneček Petr Janeček, jak instalovali cedule v tak nepřístupném terénu. „Tabule jsme naložili ve Skochovicích u mostu na loď a vypluli proti proudu směrem na Svatojánské proudy. Plavební komora ve Štěchovicích nás pustila dovnitř i ven a po třech hodinách jsme šťastně dopluli na místo, aniž bychom nějakou tabuli utopili,“ vzpomínal.

Autoři zažili i krušné chvilky, když se při jedné plavbě porouchal motor a posádka musela přivolat na pomoc jinou loď. Naučná stezka je určena pouze pro pěší. „Důrazně se nedoporučuje jízda na kole. V minulosti se tu stalo několik vážných i smrtelných úrazů cyklistům,“ varuje na závěr Janeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám