Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na hmyzí lahůdky do Litomyšle, za duhovým festivalem směr Praha

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Poslední, ovšem nikoliv horší než ty předchozí, letní hudební festivaly, lahodné degustace vín i gurmánských specialit - na to vše láká blížící se víkend. Jestliže někoho zachvátí tvořivá nálada, může si zajet třeba do Volyně vyrábět šperky. Po kultuře prahnoucí turisté si naopak plnými doušky vychutnají speciální muzejní i zámecké prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako se loni účastníci festivalu Holi Open Air vyřádili v německém Mnichově, užijí si bláznivou zábavu i tento víkend v Praze.

Článek
Praha

Vinobraní na Pražském hradě

Tradiční vinobraní na Pražském hradě proběhne o víkendu po oba dny od 11:00 do 18:00 v Královské zahradě. Program v zahradě je pro návštěvníky zdarma, zpoplatněné ochutnávky vín budou probíhat v Míčovně. Kromě vín čeká návštěvníky folklórní hudba nebo ukázky řemesel. Další informace najdete zde.

Vinobraní na vinici sv. Kláry

Na vinici sv. Kláry v pražské Troji můžete oba víkendové dny mezi 9:00 a 19:00 degustovat nová vína a burčák v rámci letošního vinobraní. Připraven je také hudební program – zahrají skupiny Zelenáči, Rangers band nebo Císař band. Více zde.

Středočeský kraj

Slavnost piva a vína v Ostré

Za chmelovým a vinným pochutnáním vás v sobotu od 10:30 zveme do areálu Botanicusu v Ostré. Kromě ochutnávek lahodného moku vás čekají také divadelní a hudební vystoupení společně s kejklíři. Vše doprovodí řemeslný jarmark a ochutnávka dobrot z bylinné zahrádky. Více zde.

Festival Rock Air v Mladé Boleslavi

Obří rockový festival, jehož hlavní hvězdou bude legendární skupina Kabát, proběhne v sobotu na letišti v Mladé Boleslavi. Dále vystoupí kapely Škwor, Wanastovi Vjecy nebo Krucipüsk. Program zahájí ve 13:30 místní hudebníci ze skupiny Seven. Areál bude přístupný už o hodinu dříve. Více se o festivalu dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Ochutnejte historickou kuchyni na Buchlově

Tradiční hradní hodování s ochutnávkami historických lahůdek je pro vás připraveno na hradě Buchlov v sobotu od 10:00 do 16:00. Na nádvoří budete moci ochutnat kaši, placky, sýry nebo ryby. Přímo v hradu je pak připravena hostina s polévkou, zvěřinou a drůbeží. Na zapití pak jistě nepohrdnete kapkou vína či medoviny. Další informace najdete zde.

Znojemské vinobraní

Historické vinobraní ve Znojmě můžete navštívit od pátku do soboty, v pátek od 13:00, v sobotu už od 9:30. Čekají vás rytířské turnaje, fakírská a ohňová vystoupení, historické tržiště a koncerty předních českých kapel. Přitom budete ochutnávat perlivé víno a čerstvý burčák. Program zakončí sobotní ohňostroj ve 22:00. Kompletní program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Festival Cool v plotě

Mezinárodní festival jednoho umělce, neboli umělce vystupujícího samostatně pouze se svým nástrojem, můžete navštívit od pátku do soboty v Písku. Více než 40 účinkujících z šesti zemí vystoupí na nejrůznějších místech ve městě. Program zahájí v pátek v 17:00 houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská ve Sladovně. Do celého programu nahlédněte zde.

Šperkařský ráj

Zbystřit by teď měly především dámy. V jihočeské Volyni, konkrétně v Pošumavské tržnici, se totiž v sobotu mezi 9:00 a 18:00 uskuteční šperkařský workshop. Výrobu šperků si mohou vyzkoušet děti i dospělí. Více informací hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Vinobraní na Kuksu

V sobotu od 9:00 do 19:00 proběhne na Kuksu vinařská slavnost jako požehnání úrodě z obnoveného vinohradu. Na akci se budete cítit jako v dobách hraběte Šporka a ochutnáte zdarma léčivé prameny ve vinných lázních. Kromě hudebního programu vás čekají také ukázky řemesel, ochutnávky vín a staročeských specialit. Bližší informace naleznete zde.

Jiřinkové slavnosti

V České Skalici bude tento víkend provoněný krásnými jiřinkami. Od pátku do neděle je od 9:00 do 17:00 přístupná výstava jiřinek v Muzeu Boženy Němcové, přičemž v sobotu a v neděli od 10:00 do 16:00 zde uvidíte i ukázky aranžování květin. Na maloskalské tvrzi zahraje staropražské písničky od 14:00 do 16:30 skupina Klapeto. V sobotu a v neděli se mezi 10:00 a 16:00 v Muzeu textilu naučíte malovat na hedvábí. Více zde.

Pardubický kraj

Litomyšlské vinobraní

Na Smetanově náměstí v Litomyšli budou v sobotu od 10:00 do 22:00 návštěvníci degustovat letošní nová vína a burčák. Dále je od 11:00 čeká cimbálová muzika a po celý den ochutnávka hmyzích specialit. Více hledejte zde.

Za příběhem zámku Litomyšl

V sobotu jsou na zámku Litomyšl připraveny speciální prohlídky v rámci celorepublikové akce Dny evropského dědictví. Za příběhem zámku se tu můžete vydat od 10:00 a od 14:00. Budete mít možnost projít si také běžně nepřístupné prostory zámku – šenk, pernštejnské schodiště nebo zámecké krovy. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Den otevřených dveří v Karlových Varech

Nejrůznější památky v Karlových Varech můžete o víkendu navštívit s odborným výkladem v rámci Dnů otevřených dveří památek města. K návštěvě zve třeba Lützowova vila (mezi 10:00 a 12:00), Kavárna Jelení skok (14:00 – 16:00), Drahovický hřbitov (10:00 – 12:00) a Střelecký mlýn v Březové (14:00 – 16:00). Na jednotlivých místech je kromě prohlídek připraven i doprovodný program. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Albrecht z Valdštejna na zámku Frýdlant

Na své dávné panství zavítá v neděli od 9:00 do 16:00 vévoda Albrecht z Valdštejna. Navštivte hrad a zámek ve Frýdlantu a potkáte se s ním v Rytířském sále. Ukáže vám mimo jiné své hradní sbírky a zámecké komnaty. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Prostějovské hanácké slavnosti

Na lidový jarmark, dožínky a přehlídku hudebních souborů vás zveme o víkendu do Prostějova. Užijete si folklórní hudbu, ale i kapely jiných hudebních žánrů. Program zpestří projížďky historickým kočárem nebo výstava fotek z předchozích ročníků hanáckých setkání. Bližší informace hledejte zde.

Litovelské slavnosti

V rámci Dnů evropského dědictví si sobotu od 13:00 návštěvníci poslechnou v Litovli pestrý hudební program ve formě koncertů skupin Kryštof, Walda Gang, Petr Nagy a dalších. Doprovodný program bude laděn sportovně, nově se letos můžete těšit na dračí lodě. Celý program si přečtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Oslava léta ve Vagonářském muzeu

Ve Vagonářském muzeu ve Studénce se budete v neděli od 14:00 do 18:00 skvěle bavit při hudebním programu v tónech cimbálu i rocku. Dále vystoupí přední český kouzelník se svými triky. V soutěži „vagonářského kvízu“ jsou připraveny zajímavé ceny. Více zde.

Plzeňský kraj

Cisterciácké noci v klášteře

Zajímavé prohlídky kláštera s divadelním souborem Tyl zažijí turisté v pátek a v sobotu od 19:00 do půlnoci v klášteře Plasy. Tématem prohlídek budou také zvířata. Organizátoři doporučují prohlídku si předem rezervovat. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Roudnické vinobraní plné muziky

V pátek a v sobotu se v zámeckém areálu v Roudnici nad Labem uskuteční tradiční vinobraní. Kromě ochutnávek kvalitních vín od českých i moravských vinařů si užijete hlavně bohatý kulturní program ve formě koncertů na několika scénách. Hlavní část hudebního programu proběhne v sobotu, kdy zahrají kapely zvučných jmen jako Toxique, No Name nebo Jaksi Taksi. Harmonogram celé akce si prohlédněte zde.

Slavnosti vína na Střekově

Na hradě Střekov se v sobotu od 13:00 do 22:00 uskuteční slavnosti vína a burčáku. Vinařský program zpestří šermířská a taneční vystoupení, středověká hudba a dětské soutěže při prohlídkách hradu. Více informací zde.

Vysočina

Pro vášnivé houbaře

Od pátku do neděle se v jihlavském Muzeu Vysočiny usídlí již tradiční Výstava hub. Muzeum je otevřené denně kromě pondělí, a to vždy od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Více o muzeu zde.

Hrané prohlídky zámku Náměšť nad Oslavou

Netradiční prohlídky náměšťského zámku proběhnou v rámci Dnů evropského dědictví po oba víkendové dny od 9:00. Herecké scénky zpestří oživené prohlídky, při nichž se návštěvníci nebudou ani chvíli nudit. Další informace čtěte zde.

Zlínský kraj

Turnaj v pétanque v Zoo Zlín

Turnaje s názvem Petanque mezi zvířaty se můžete zúčastnit v neděli ve zlínské zoologické zahradě. Registrace hráčů začíná v 10:00, účastníci budou mít vstup do areálu zoo zdarma. Přijďte včas, šanci hrát má pouze prvních 32 přihlášených tříčlenných družstev. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám