Hlavní obsah

V ústecké zoo se narodily dvě zebří samičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ústecké zoologické zahradě to žije. Nedávno tady přišla na svět další dvě mláďata zebry Hartmannové. Třetí, které se narodilo v červnu, už je k vidění ve výběhu. V rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií chová ústecká zoo největší stádo těchto zvířat. Má jich celkem třináct - z toho deset dospělých a tři mláďata.

Foto: Archiv Zoo Ústí nad Labem

Zebry Hartmannové v zimě ve svém ústeckém výběhu. Letos se stádo rozrostlo o další členy.

Článek

„Na konci července se v ústecké zoologické zahradě narodila další dvě mláďata zebry Hartmannové, v historii chovu, tedy od roku 1975, se jedná o 96. a 97. hříbě v pořadí,“ uvedla mluvčí zahrady Věra Vrabcová. Doplnila, že jde o samičky. Jejich matkami jsou sedmnáctiletá klisna Doris a šestnáctiletá Unita, otcem obou mláďat je jedenáctiletý Eddi.

Momentálně tráví obě mláďata většinu dne se svými matkami na dvorcích za pavilónem zeber, kde si zvykají na okolní svět. „Zůstanou zde zhruba čtyři týdny, jednak kvůli klidu, jednak kvůli tomu, že obě klisny budou v nejbližších dnech opět připuštěny,“ vysvětlila mluvčí. Dodala, že pravděpodobně v září návštěvníci uvidí mláďata v menším šotolinovém výběhu, kam nyní se svou matkou Ulišou chodí první letošní hříbě. Hřebeček se narodil 1. června.

Zebra Hartmannové je nejjižněji se vyskytující druh zebry. Žije pouze v Namibii a ostrůvkovitě v Jihoafrické republice. „Byla pojmenována po manželce dr. George Hartmanna, německého geografa a badatele. Je pro ni charakteristický úzký pás příčných pruhů nad kořenem ocasu a výrazný kožní lalok na krku. Nemá pruhované břicho,“ popsala Vrabcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám