Hlavní obsah

Tipy na víkend: Do Prahy za exotikou či do oblak na pardubickém letišti

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metropole přitahuje turisty ze širokého okolí na putovní výstavu, která přibližuje osobnost charismatické Marilyn Monroe. Hradec Králové chystá pravidelnou noční vyhlídku z Bílé věže. Jedinečným zážitkem bude jistě také muzejní noc v České Lípě, která ponese myslivecké téma.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Výstava Kamily Ženaté na návštěvníka hluboce zapůsobí.

Článek
Praha

Božská Marilyn

Denně je od 10:00 do 18:00 možné v Jízdárně Pražského hradu navštívit výstavu přibližující život okouzlující Marilyn Monroe, která před 50 lety zemřela. V rámci expozice jsou ke zhlédnutí její boty i část šatníku včetně doplňků. Tyto exponáty doplní fotografie a obrazy. Vše o výstavě i cenách vstupného naleznete zde.

Exotika na Výstavišti

Ať už si přejete prodat nebo naopak koupit nějakého exotického domácího mazlíčka, v sobotu byste neměli chybět na akci Živá exotika, která se uskuteční už po třiadvacáté. Letos na Výstavišti v pražských Holešovicích. Více informací čtěte zde.

Středočeský kraj

Od pravěku až k současnosti

Hornický skanzen Březové Hory vystavuje v budově hornické cáchovny expozici nazvanou Z dějin příbramského hornictví. Ta přibližuje tamní báňskou a hutnickou činnost až od dob pravěku. Vzácnými exponáty jsou například bronzové předměty z doby keltské civilizace či nejstarší listina potvrzující existenci Příbrami z roku 1216. K vidění jsou také báňské uniformy. Více informací hledejte zde.

Z dob minulých

Proč se říká, že se dívka po svatbě dostala pod čepec? Jaké pokrývky hlavy byly zvyklé nosit naše babičky a jejich babičky? Příbramská výstava Dostala se pod čepec ukáže něco ze zaniklých tradic a seznámí návštěvníky s českou minulostí. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Želvování pro bystré hlavy

V centru Českých Budějovic proběhne v sobotu takzvané Želvování. Účastníci budou v týmech řešit zašifrované úkoly, soutěžit se bude v různých kategoriích. Popřemýšlejte nad složením svého týmu a nezapomeňte se do hry přihlásit. Veškeré informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Život ve válce

Konírna hradu a zámku Horšovský Týn není běžně přístupná. Od začátku května je však v jejím interiéru výstava různorodých exponátů ukazujících život v Československu v období 2. světové války i osvobození v roce 1945. Informace o cenách vstupného naleznete zde.

Karlovarský kraj

Róby dávných dob

Zajímá vás, jak se oblékaly lazebnice ve Františkových lázních v průběhu minulých století? Tematická módní přehlídka čeká v sobotu návštěvníky hradu Seeberg. Událost připomene 220. výročí založení Františkových Lázní. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Exkurze do nitra mysli

Hluboký umělecký dojem v návštěvníkovi Malé pevnosti Terezín zanechá začátkem května zpřístupněná expozice Ženský dvůr. Vytvořila ji umělkyně Kamila Ženatá. Osobitým způsobem zasadila umění do prostředí pohnuté minulosti a mezi chladné kamenné zdi staré pevnosti. O to hlubší zamyšlení si výstava od návštěvníka žádá. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Muzejní noc v mysliveckém hávu

Českolipské Vlastivědné muzeum a galerie pořádá desátou muzejní noc. Letos bude mít mysliveckou tematiku, s níž bude samozřejmě korespondovat náplň programu. Písně o myslivosti zahraje třeba kapela Atlas z Plzeňska, k dispozici budou také tvořivé dílny. Více informací čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Z Bílé věže do černé noci

Bílá věž v Hradci Králové znovu zve na romantickou noční vyhlídku. Každou první sobotu v měsíci nabízí zájemcům mezi osmou hodinou večerní a půlnocí návštěvu s pohledem na zářící město. Další informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Vzhůru do oblak

Víkend bude na pardubickém letišti ve znamení vyhlídkových letů, ale i hudby. V rámci 23. Aviatické pouti zahraje kapela Čechomor, a to v sobotu od 11:30 do 12:30, tedy před hlavním programem. Účastníky akce ale čeká mnohem nabitější program. Celý je k přečtení zde.

Vysočina

Za pivem do Pacova

V Pacově se bude v sobotu oslavovat pivo. Od 13:00 začnou ve zdejší Zámecké zahradě pivní slavnosti se zábavou pro dospělé i děti. Bližší informace o programu organizátoři uvedou zde.

Jihomoravský kraj

Jízda Hurvínkem

Od poloviny května do konce září jezdí během víkendu a také ve dnech státních svátků mezi Břeclaví a Lednicí historické motoráčky. Pocházejí z 50. let 20. století a říká se jim Hurvínek. Výlet přírodou i minulostí Česka si tak můžete částečně vychutnat při kodrcání vláčkem.

Olomoucký kraj

Po stopách Jana Švankmajera

Olomoucké muzeum umění od poloviny května láká na retrospektivní výstavu, nazvanou Možnosti dialogu - Mezi filmem a volnou tvorbou. Expozice je průřezem tvorby Jana Švankmajera, legendy českého filmu a výtvarnictví. Kolekce jeho děl přibližuje umělcovu osobnost i fantazii. K vidění jsou také některé filmové experimenty. Výstavu bude možné navštívit do poloviny září. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

V mexickém stylu

Nemusíte cestovat daleko, abyste se přenesli do vzdálených končin Mexika. Šanci vychutnat si tamní prostředí dostanete na zámku Nový Světlov díky speciálním mexickým nápojům i mexickému tanečnímu souboru. Občerstvení potěší také vinaře, protože se na místě budou podávat i moravská vína. Další informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Narozeniny štramberského pivovaru

Na akci doprovázenou živou hudbou zve turisty Městský pivovar Štramberk. Slaví totiž 8. narozeniny. Účastníky akce čeká sladké překvapení. Scházet se tu mohou od 14:00. Více informací zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám