Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na setmělý hrad v Litoměřicích či za katem na Kost

Novinky, Klára Fischleinová

Víkendový program se stále více přesouvá z interiérů budov pod širé nebe. Nezbývá než doufat, že počasí nebude dělat naschvály a potěší slunečními paprsky. Sobota nabídne bezplatný vstup do řady českých i moravských muzeí, dále pak jarmarky nebo speciální zámecké i hradní prohlídky. Neděle bude ponejvíce příjemným pokračováním o den dříve započatých akcí.

Foto: Archiv CCR Litoměřice

Na nádvoří středověkého hradu v Litoměřicích vyroste o víkendu dobová krčma.

Článek
Praha

Sport pro celou rodinu

Jestli toužíte své děti odtrhnout od televize nebo počítače a hledáte vhodnou aktivitu, kterou byste zabavili je i sebe, možná vás nadchne rodinný turnaj v přehazované. Ten pořádá Beach Klub Ládví v sobotu mezi 9:00 a 18:00. Maximální počet hráčů v týmu jsou čtyři, minimálně se musí přihlásit ke hře jeden dospělý a jedno dítě. Každý hráč zaplatí startovné 100 korun, děti hrají zdarma.

Májový víkend v přírodě

Toulcův dvůr nabízí akce na oba víkendové dny. V sobotu mezi 10:00 a 15:00 proběhne Mateřídouška cup nebo Májový cyklovýlet, v neděli se tu budou vyrábět hudební nástroje. Děti se také dozví něco o svátku tří ledových mužů. Na akce je nutné se registrovat do čtvrtečního večera. Kontakty a další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Odpoledne s koňmi

Dobročinná organizace Zajíček na koni pořádá tento víkend Den otevřených dveří v Bučovicích u Votic. Děti si tu budou moci nakrmit či pohladit koně, zájemci se dokonce povozí. Do zbytku programu zařadili organizátoři například hry a zpívání. Více informací hledejte zde.

Jihočeský kraj

Vše létá, když vítr zafouká

Na českobudějovickém výstavišti se v sobotu v Objeváriu uskuteční mezi 14. a 16. hodinou výroba padáků. Program je zaměřený na děti a jejich mimoškolní vzdělávaní interaktivní formou. Více o Objeváriu se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Víkend v zoo v japonském stylu

Víkendový program plzeňské zoologické a botanické zahrady je vskutku nabitý. Celý se bude točit výhradně kolem japonské kultury. Návštěvníci budou moci ochutnat japonská jídla, skládat origami, vyrábět keramiku nebo zhlédnout ukázky japonského bojového umění. V sobotu i v neděli program začíná v 10:00 a potrvá do 17:00. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Jak se dělá se sklem

Karlovarské sklárny Moser zvou v sobotu všechny zájemce na Den otevřených dveří. Na speciální prohlídce se dospělí i dětští účastníci dozvědí více o tom, jak se se sklem pracuje, a to včetně broušení nebo zlacení křišťálu. Pro děti budou v průběhu dne připraveny různě hry a soutěže, pro rodiče živá hudba a další zábava. Další informace čtěte zde.

Ústecký kraj

Nabitá sobota v Litoměřicích

Litoměřický hrad nabídne tento víkend svým návštěvníkům speciálním program. V sobotu mezi 17:00 a 21:00 se tady odehraje dobový program zahájený flétnovým hudebním vystoupením. Po setmění se bude svítit loučemi. Více o akci naleznete zde.

Litoměřická dílna ručního papíru naplánovala na sobotu také netradiční program, který se protáhne od 15:00 až do 22:15. Šikovnost dětí i jejich rodičů otestuje zkouška výroby ručního papíru, dámy a slečny si pak budou moci odpočinout u módní přehlídky. Více o programu se dočtete zde.

Liberecký kraj

Šerm i tanec

Od pátku až do neděle ovládnou Frýdlant tradiční Valdštejnské slavnosti. V pátek začnou v 15:00, v sobotu a v neděli už okolo 9:00. V rámci víkendového programu se mohou účastníci těšit na ukázky šermu (šermovat budou dokonce i ženy), tance, kejklířských kousků nebo na divadelní představení. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Kat průvodcem

Nebojácné děti čeká o víkendu dobrodružství na středověkém hradu Kost. Ten už na první pohled budí respekt. Co teprve zdejší víkendový průvodce, kterým je celý květen kat. V sobotu i v neděli máte příležitost zažít netradiční výklad, a to oba dny v 10:00, 12:00 nebo 14:00. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Hrnčířství pod otevřeným nebem

Osada Veselý kopec zve v sobotu od 10:00 do 16:00 na ukázky lidového řemesla, konkrétně hrnčířství. Návštěvníky čeká také kulturní program. Více hledejte zde.

Vysočina

Z ptačí perspektivy

Jestli se vaše děti nebojí výšek, můžete je o víkendu vzít do Městské věže v Třebíči. Pohled široko daleko je ohromí. Věž má od května do září otevřeno denně od 10:00 do 12:00 a po polední pauze pak mezi 13:00 a 18:00. O historii věže se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Umění restaurování pořádně zblízka

Prohlídky slavkovského zámku až do poloviny června zpestří studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské. Návštěvníkům zámeckých komnat ukáží a vysvětlí, jakým způsobem se starým předmětům skrze restaurování dá vdechnout život. Ukázka je doplněná o práci s keramikou. Více informací čtěte zde.

Olomoucký kraj

Platit vstupné není nutné

Při příležitosti Mezinárodního dne muzeí otevře zřícenina hradu Helfštýn turistům v sobotu zdarma, a to po celý den.

Bez placení vstupného mohou zájemci v sobotu navštívit také aktuální výstavy Muzea umění Olomouc.

Zlínský kraj

Malí verbíři i malování na obličej

Ukázky řemesel a bohatou zábavu pro děti přichystaly na sobotní odpoledne Popovice. Od 13:00 se účastníci budou moci podívat na přehlídku dětských verbířů, souběžně s ní začnou a do 18:00 budou pokračovat ukázky řemesel. Sjedou se sem hrnčíři, kováři, brašnáři, košíkáři a mnozí další. Děti si zadovádí na skákacím hradě nebo na trampolíně. Tomu, kdo se bude chtít ozdobit, bude k dispozici malování na obličej. Celá akce proběhne za popovickým Kulturním domem.

Výlet na čerstvý vzduch

Valašské muzeum v přírodě zve v sobotu turisty zdarma do Mlýnské doliny. Ta je od května do června přístupná od 9:00 do 17:00.

Moravskoslezský kraj

Na stopě zbojníkovi Ondrášovi

Hrad Hukvaldy láká tento víkend na sobotní speciální prohlídky. Místo průvodců budou o hradě totiž vyprávět pohádkové bytostí. To se ví, že prohlídka díky tomu bude jiná - tajuplná. Děti se s postavami z pohádek vydají pátrat třeba po zbojníkovi Ondrášovi a jeho kumpánech. Více o akci čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám