Hlavní obsah

Rekonstrukce poslední bitvy 2. světové války proběhne v sobotu u Slivice

Právo, kft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poledne 11. května začne v areálu památníku u obce Slivice nedaleko Milína na Příbramsku rekonstrukce poslední bitvy 2. světové války v Evropě. Boj se tu odehrál v noci z 11. na 12. 5. 1945. Akce se zúčastní stovka nadšenců z klubů vojenské historie z Česka i ze zahraničí.

Foto: Archiv Hornického muzea Příbram

Rekonstrukce bitvy u Slivice je již tradiční květnovou akcí.

Článek

V sobotu bude u Slivice k vidění 50 kusů soudobé bojové techniky, včetně tanku, samohybných děl a obrněných transportérů. Ukázku připravilo Hornické muzeum Příbram ve spolupráci s Armádou ČR, Městem Příbram a obcí Milín. Na závěr předvede 13. dělostřelecká brigáda Armády ČR ukázku soudobé bojové akce.

Bitva u Slivice byla unikátní mimo jiné v tom, že se tehdy do bojů zapojili vedle příslušníků tří ukrajinských frontů Rudé armády i američtí vojáci, účastníci domácího odboje a oddíly Vlasovovy armády ROA. Proti nim se postavili příslušníci hitlerovské branné moci, včetně jednotek SS, kteří se snažili dostat do amerického zajetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám