Hlavní obsah

Na hradě Malenovice vystaví kostru slonice

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Kostru bývalé cirkusové slonice instalovali minulý týden ve čtvrtek pracovníci Muzea jihovýchodní Moravy na hradě ve Zlíně-Malenovicích. Muzeum tu připravuje novou stálou zoologickou expozici. Zdejší veřejně přístupná kostra slonice Sumatry je v České republice ojedinělým exponátem. Hrad ale nabízí i další turistické atrakce.

Foto: ČTK

Ve čtvrtek 2. května slonice Sumatra pomyslně obživla na malenovickém hradě.

Článek

Nová zoologická expozice se na malenovickém hradě otevře v sobotu 18. května, kdy tu proběhne Den muzeí a návštěvníci budou moci navštívit prostory hradu za jednotné vstupné 20 korun, děti do šesti let dokonce úplně zdarma. Výstava nazvaná Zvířata na Zemi a člověk bude mít celkem 150 exponátů. Na návštěvníky čekají kromě trojrozměrných preparátů také fotografie a informační panely.

Třísetkilogramový skelet dříve slavné slonice Sumatry ležel řadu let v depozitáři Muzea jihovýchodní Moravy. Slonice často vystupovala ve 20. a 30. letech minulého století ve zvěřincích a cirkusech. Její vystoupení diváci milovali. „Byla například hvězdou manéže u Kludských," podotýká zoolog Dušan Trávníček.

Foto: ČTK

Skelet mohutné sloní samice je sestaven jen částečně. Některé kosti byly totiž v zoufalém stavu.

Ke konci života pobývala ve zlínské zoologické zahradě, kde v roce 1959 uhynula. „Byla ve značně zuboženém stavu, v zoo jí musela být amputována jedna noha, zbytek života byla pověšena na popruzích," popisuje Trávníček. Tehdejší preparátor ošetřil kosti, dohromady ale kostra v minulosti nikdy složená nebyla. „Vystavena byla příležitostně jen lebka," upřesňuje Trávníček.

Foto: ČTK

Sumatra není zdaleka jediným exponátem, který nová stálá výstava na malenovickém hradě nabídne. K vidění budou i preparáty ptáků a dalších zvířat.

Slonice trpěla pokročilou osteoporózou, kosti byly proto lámavé a křehké. Před nynější instalací je dva měsíce ošetřoval preparátor Benjamin Hlivka z Třeboně. „Kostra byla ve velmi špatném stavu, dlouho ležela v depozitáři. Proto nebude stát celá, ale jen hrudník s lebkou a pánví, kosti nohou budou složené ležet vedle kostry," vysvětluje Hlivka, který musel kosti chemicky ošetřit, přebělit a až poté spojit. Sestavení kostry zabralo preparátorům zhruba šest hodin.

Nejen výstava zvířat

Od května do září lze malenovický hrad navštívit denně kromě pondělí v časech 10.00 až 12.00, poté od 13.00 do 17.00. Poslední prohlídka začíná hodinu před koncem otevírací doby. Plné vstupné vychází na 50 korun, zlevněné vstupné pro děti od šesti do patnácti let stojí 20 korun. Mladší děti mohou do interiéru hradu za pětikorunu.

Foto: Archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Malenovický hrad leží v malebné lesní krajině. Jeho návštěva může být příjemným víkendovým výletem.

V červenci a srpnu chystá hrad Malenovice strašidelné noční prohlídky. Nastálo je tu k vidění několik historických expozic. Jedna z nich mapuje hrady jihovýchodní Moravy, jiná život šlechtického rodu Šternberků, jehož příslušníci  malenické panství v minulosti obývali.

Reklama

Výběr článků

Načítám