Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zabijačkové hody a pak Zpátky do pohádky

Novinky, Klára Fischleinová

Milovníci kávy se mohou tento víkend naučit její kvalitní přípravu, na dobrodruhy čeká spacák, karimatka a stan na zimním táboření nebo kurz sebeobrany. Ať už zvolíte aktivní či lenošivý víkendový program, máte v Čechách i na Moravě z čeho vybírat.

Foto: Profimedia.cz

Letošní Songfest oslaví začátek roku hada. Loňský byl ve znamení zajíce.

Článek
Praha

Naučte se bránit

Kdo upřednostňuje aktivní trávení volného času, možná ocení sobotní sedmihodinovou lekci sebeobrany určenou jak ženám, tak i mužům konanou v Akademii EBMAS v Dejvické pasáži. Účastníci semináře si vyzkouší například obranu proti nejrůznějším útokům, včetně škrcení. Řeč bude i o zbraních a obranných pomůckách. Více o semináři čtěte zde.

Káva a využití jejího potenciálu

Někteří pravidelní „kafaři“ možná ocení sobotní kurz přípravy kvalitní domácí kávy v kavárně El Cafetero v Praze 2. Jen tři hodiny stačí na to, aby se účastníci naučili metodu příprav jednotlivých druhů kávy s co největším využitím její kvality a síly. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Vinná degustace v klášteře

Tento víkend je další, který přeje všem ochutnavačům vína. V pátek od 19:00 začne ochutnávka vín Vinařství Novosedly Vinofol v refektáři kláštera sv. Voršily v Kutné Hoře. Podrobné informace o tomto degustačním zážitku najdete zde.

Jihočeský kraj

Songfest oslaví rok hada

Přestože jsme příchod nového roku oslavili už před více než čtyřmi týdny, v pátek si to návštěvníci Songfestu mohou zopakovat. Na šestém ročníku hudební oslavy lunisolárního nového roku, tentokrát ve znamení hada, se bude zpívat, poslouchat i tvořit. Akce je vhodná pro celou rodinu. V pátek je možné ji navštívit v Českých Budějovicích, v sobotu v Českém Krumlově. Více informací čtěte zde.

Plzeňský kraj

Po liščí stopě

Spolupráce několika českých muzeí vyústila ve výstavu s názvem Liščí stopy aneb lišky kolem nás. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek, výstava pak bude přístupná veřejnosti až do 5. května tohoto roku. O víkendu na ni do muzea v Blovicích můžete zavítat od 10:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

KontAKTfoto v únoru končí

Až do konce února je v Chebu přístupná veřejnosti výstava fotografií KontAKTfoto. Snímky jsou výsledkem mezinárodního workshopu portrétu a aktu, který vznikl v roce 1996. Lektorkou aktuálně finišujícího sedmnáctého ročníku byla fotografka Tereza z Davle. Více informací o výstavě i dílně najdete zde.

Ústecký kraj

Masopust ve skanzenu

Zubrnický skanzen pořádá tuto sobotu masopust. Zájemci, kteří se budou chtít v maskách připojit k průvodu, si budou muset trochu přivstat. Sraz je totiž už v 9:30 ráno. Konec akce je předběžně naplánovaný na třetí hodinu odpoledne. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Harrachovské lety na lyžích

Světový pohár v letech na lyžích bude celý víkend bavit návštěvníky klasického areálu v Harrachově. Kromě sportovních výkonů místní areál ožije také hudbou, laserovými a ohňovými show. Bližší informace čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Orlický maraton

Závod na 25 kilometrů volně se koná tento víkend v sobotu v Deštném v Orlických horách. V neděli ráno pak odstartuje závod klasickou technikou. Aktivní víkendoví sportovci se tu rozhodně nudit nebudou. Více informací čtěte zde.

Přijďte před 100 lety

Muzeum východních Čech v Hradci Králové v pátek zahájí výstavu s názvem Přijďte před 100 lety mapující historii své budovy a jejího fungování. Založení muzea se datuje k roku 1880. Výstava se zaměřuje na počátky jeho fungování až do padesátých let 20. století. Návštěvník se dozví, jaké se tu pořádaly první výstavy a jakým směrem se ubíral trend výstavnictví a muzejnictví v následujících letech. Více o výstavě čtěte zde.

Pardubický kraj

Pro otužilé trampy

Osmatřicáté zimní táboření na zimním nádvoří hradu Lichnice začíná v pátek od 17:00. Hodinu poté začne přednáškový i občerstvovací program. Trampové, kterým nevadí chladno, tu mohou se stanem a spacákem vydržet až do neděle. Bližší informace najdete zde.

Vysočina

Jitrnice, klobásy a další vepřové hody

Gastronomickou divočinou budou sobotní zabijačkové hody v Telči. Kromě klobás a jitrnic tu bude na ochutnání i čerstvý ovar nebo tlačenky. Ti, kteří se zúčastní i průvodu v maskách, dostanou navíc masopustní koblihu. Na akci je doporučeno vyrazit s prázdným žaludkem. Podrobnější informace čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Přehlídka rozkvetlých kamélií

Od pátku do neděle vždy mezi 10:00 a 16:00 bude mimořádně otevřená oranžérie zámku v Lysicích. Obzvláště ženy nejspíš ocení prohlídku zámeckého zahradnictví, kde kvetou stromy a keře kamélie. Kontakty a cenu vstupného najdete zde.

Zámecké zahrady podruhé

Prodlouženou možnost vidět rozkvetlé keře kamélií a dalších rostlin mají návštěvníci moravského zámku v Rájci nad Svitavou. Brána zámeckých skleníků se otevírá v pátek a zavře se až poslední březnový den. Více informací čtěte zde.

Olomoucký kraj

Burza pro chovatele

V Rooseveltově ulici v Olomouci se v sobotu koná pravidelná chovatelská burza. Za výhodné ceny tu chovatelé budou moci pořídit akvarijní ryby, krevety, šneky, různé druhy krmiv, terária a další chovatelské potřeby. Navíc tu každý chovatel může prodat své přebytky.

Zlínský kraj

Oživlé pohádky nejen pro děti

Zlatovláska, Popelka i modernější pohádkové příběhy jako Anděl Páně ožívají na zámku v Napajedlech. Výstava s názvem Zpátky do pohádky není určena zdaleka jen dětským návštěvníkům. Zavzpomínat si tu na dětská léta i pohádkový vánoční čas může každý dospělý od soboty 2. února až do konce března. Výstavu ocení hlavně dámské publikum, protože přímo v zámeckých komnatách je vystaveno okolo šedesáti kostýmů z patnácti televizních pohádek. Víkendová otevírací doba je od 10:00 do 16:00.

Moravskoslezský kraj

Reprezentační uzavření plesové sezóny

V sobotu ve 20:00 bude v Hradci nad Moravicí slavnostně zahájen v pořadí 10. Reprezentační ples města. Ten se koná v krásných prostorách místního zámku. Samozřejmě nebude chybět hudba, tanec ani tombola. Kdo se chce důstojně rozloučit s plesovou sezónou a vytáhnout ze skříně večerní šaty, má možnost právě v Hradci nad Moravicí.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám