Hlavní obsah

Tipy na víkend: Strašidla a duchové v zoo a v lampiónových průvodech

Novinky, Lucie Poštolková

Lehko se vyvolávají duchové a strašidla, těžko se pak zase uspávají. Následující víkend bude ve znamení Halloweenu a Dušiček. Strašidla potkáte v zoo Ohrada, Brno, Olomouc a spousty duchů uvidíte také v pátek na pražské Čertovce. V neděli si pak můžete poslechnout duchařské historky z Asie a Afriky v Modřanech.

Foto: Profimedia.cz

Lehko se vyvolávají duchové a strašidla, těžko se pak zase uspávají.

Článek
Praha

Strašidelná Praha

V pátek na Dušičky si od 20 hodin můžete projít Muzeum pověstí potmě se svíčkami. Na sobotu připravili plavbu Čertovkou. Od 17 do 18:30 hodin se můžete nalodit na Čertovce pod Karlovým mostem, odkud bude provádět vodník znalý místních pověstí a schopný vyvolat z pobřežních stínů duchy staré Prahy. Ocitnete se strašidlům tváří v tvář a projedete se i Tunelem staletí. Více o akci Muzea pověstí zde.

Duchařské historky z Afriky a Asie

V neděli od 16 do 20 hodin si můžete přijít poslechnout duchařské historky a strašidelné příběhy z Afriky a Asie. Podíváte se na dobrodružnou cestu do zámku hrůzy plného strašidel ze všech koutů světa. Pokud se bojíte, můžete si v čarodějné dílně DDM Herrmanova v Modřanech vyrobit ochranný amulet. Další podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Svatohubertské slavnosti na zámku Loučeň

Svatého Huberta oslaví v sobotu 3. listopadu na zámku Loučeň se sokolníky a loveckými psy. První listopadový víkend uctí vpravdě akční loveckou podívanou, které se zúčastní kromě myslivců také trubači, sokolníci či lovečtí psi. Zvěřinu si můžete užít i na pekáči. [celá zpráva]

Do Rožďalovic za slavnými rodáky

Městečko Rožďalovice v okrese Nymburk je zajímavé těžko uvěřitelným počtem významných rodáků, z nichž minimálně dva – knihtiskař Jiří Melantrich z Aventina a pedagog Gustav Adolf Lindner – dosáhli dokonce světového věhlasu. [celá zpráva]

Svatohubertský koncert na zámku Konopiště

Na zámku Konopiště v Kapli sv. Huberta zazní v pátek 2. listopadu Svatohubertský koncert. Zahrají úryvky ze skladeb Johana Sebastiana Bacha, Franze Schuberta, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a dalších autorů. Koncert věnovaný sv. Hubertovi se koná od 18 hodin. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Strašidelná Zoo Ohrada

Na strašidla narazíte v zoologické zahradě Ohrada na Českobudějovicku. Od 16 hodin bude možné projít nasvícený areál, vyzkoušet si dlabání dýní, malování na obličej, můžete si vyrobit masku a potkáte řadu strašidel a čarodějnic. Přednáška O mořských příšerách začíná v 17 hodin. S sebou si nezapomeňte vzít lampión nebo svíčku, s nimi se pak můžete přidat do průvodu, který vychází v 18:30 hodin od surikat. Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím Trnova na Tachovsku

Nenápadná a malá vesnička Trnová, kterou bez povšimnutí projedete při cestě do Tachova, se může pyšnit nejen bohatou historií, ale také zajímavým a tak trochu tajemným okolím, jehož součástí jsou záhadné kameny. Na podzim se můžete vydat za menhiry a Čertovým kamenem. [celá zpráva]

Zámek Zbiroh 

Zámek Zbiroh na Rokycansku se pyšní hned několika nej. Najdete tu nejhlubší studnu v Evropě, měří úctyhodných 163 metrů. Bývávalo tu nejtajnější špiónské pracoviště v Československu. Zároveň tu najdete největší zámecký krajinářský park na Rokycansku, kde maloval Alfons Mucha svá největší plátna. Pro návštěvníky tu připravují každé pondělí středověkou hostinu s doprovodem kejklířů, muzikantů a tanečnic. Více o hradě najdete zde.

Karlovarský kraj

Lampiónová slavnost

V sobotu se můžete podívat na zámek Bečov nad Teplou, kde se rozsvítí desítky lampiónů. Tradiční průvod povede v 15:30 z hřiště na zámeckou terasu, kde se můžete připojit v 18:15. Součástí akce je také pouštění draků. Občerstvení je zajištěno, pro děti je připraven čaj a buřtík. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Putování z Roudnice nad Labem na posvátnou horu Říp

Podzimní barevné listí svádí k procházkám. Pokud se před zimou chcete protáhnout, můžete se vydat z nádraží Roudnice nad Labem na vrchol hory Říp šest a půl kilometru dlouhou stezkou. Cesta je skvěle značená, za což patří dík městu i Klubu českých turistů. [celá zpráva]

Liberecký kraj

Zámek Sychrov

Na zámku Sychrov na Liberecku se můžete s dětmi podívat do pohádkové říše. Výstava Pohádkové srdce Evropy v zámeckém sklepení otevírá malým i velkým návštěvníkům dveře do tajemné říše víl, skřítků, elfů, draků a dalších roztodivných postaviček. Zámek se proslavil pohádkami Zlatovláska a Nesmrtelná teta. Často se tu konají kostýmované a noční prohlídky, pohádková představení, ukázky sokolnictví a koncerty. Více o zámku najdete zde.

Královéhradecký kraj

Noční Hradec Králové z výšky

Jednou v měsíci se mimořádně otevírá Bílá věž v Hradci Králové návštěvníkům i v noci. Zájemci si tak mohou prohlédnout osvětlení města z ptačí perspektivy. Bílá věž bude otevřená od 20 do 24 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Ve Slatiňanech si můžete zasadit růži v novém rozáriu

Slavnostní zahájení výsadeb růží v rozáriu zámku ve Slatiňanech se uskuteční v neděli 4. listopadu od 14 hodin. Předcházet mu bude přednáška nazvaná Nejkrásnější růže Evropy. Každý návštěvník si zde bude moci zasadit růži a přispět tak k založení nového rozária. [celá zpráva]

Vysočina

Výstava krajinek a mamutů v Goltzově tvrzi

Právě probíhající výstava v Galerii Goltzova tvrz v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku představuje dva významné malíře první poloviny 20. století - Jaroslava Panušku a Ludvíka Kubu. [celá zpráva]

Jihomoravský kraj

Strašidelná zoo

V sobotu se slétnou do zoologické zahrady v Brně nejrůznější strašidla. Od 14 do 16 hodin tu mají totiž strašidelný bál. Nezapomeňte se doma pořádně nalíčit, soutěžit se bude o nejlepší masku. Nebudou chybět ani Brněnské písničkové tetiny Kotylda a Matylda. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Večer duchů

V zoologické zahradě v Olomouci se v pátek můžete vydat za světla baterek a lampiónů na noční prohlídky. K lampiónovému průvodu se přidají také nadpřirozené bytosti. Průvodci budou vyprávět o nočním životě zvířat. Prohlídky z dětského hřiště budou vyrážet v 17, 17:30 a 18 hodin. Areál zoologické zahrady se uzavře ve 20 hodin. Děti s lampiónem zaplatí vstupné 50 korun. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Velké Karlovice zvou na Saunovou noc i nový běžecký závod

Relaxační, sportovní i gurmánské zážitky nabídnou o prvním listopadovém víkendu Velké Karlovice na Valašsku. Přestože na horách už sněžilo, o víkendu se mají teploty vrátit zpět k pohodovému podzimu. Na neděli se chystá nový terénní běžecký závod s názvem Běhej Valachy. Sportovci všeho věku při něm mohou poměřit své síly na několika tratích, z nichž nejkratší pro děti měří 300 metrů a nejdelší pro zkušené závodníky 11 kilometrů členitým valašským terénem.[celá zpráva]

Zámek a park v Lešné u Valašského Meziříčí

Pokud se budete chtít podívat do zámku v Lešné u Valašského Meziříčí od listopadu do dubna, musíte se dopředu telefonicky nebo e-mailem objednat. Probíhají tu dva prohlídkové okruhy, první vás zavede do historických pokojů a druhý pak seznámí s využíváním dřeva ve výzdobě historických interiérů. Výstavu o betlémech a všem, co k Vánocům náleží, otevírají 16. prosince. Bude přístupná od úterý do neděle od 10 do 16 hodin. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Slezskoostravský hrad

Slezkoostravský hrad v Ostravě je otevřen celý rok. V současné chvíli tu probíhají hned tři výstavy: Historické cukrárny, 1. republika a  Četnické humoresky. Návštěvníci si mohou projít také muzeem čarodějnic, tortury, zbrojnice, kovárnu a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám